Еврейската общност отбелязва 70 години от спасяването на българските евреи

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

На 10 март еврейската общност в София отбелязва 70-годишнината от спасяването на българските евреи и почита паметта на жертвите на Холокоста, включително 11 343-те жертви от Северна Гърция и Югославия, депортирани в нацистките лагери на смъртта, съобщиха от Организацията на евреите в България „Шалом“.

Като част от чествалията беше открит мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста. Плочата се намира в градинката до служебния вход на Народното събрание.

На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и общественици.

„10 март е паметен ден на българската история, той е
символ на непреходните ценности на смелост и единство, проявени
преди 70 години от българския народ, от политици и свещеници от
Българската православна църква. Много от техните имена днес не
са известни, но са живи в сърцата на спасените близо 50 хил.
български евреи“, каза Йорданка Фандъкова.

По-късно през деня в Централната софийска синагога се състоя церемония с участието на официални български и израелски лица, представители на дипломатическите мисии в България и представители на световни еврейски организации.

Събрали сме се днес преди всичко, за да почетем паметта на над 11 хил. евреи от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които загинаха в нацистките лагери на смъртта в Треблинка, каза в словото си Роберт Джераси, председател на Израелтянския духовен съвет.

Но заедно с това трябва да почетем и всички незнайни и знайни българи, които помогнаха да бъдат спасени почти 50 хил. български евреи, каза той. Не е нужно да благодарим, а да посадим дърво за всеки един от тях и това да стане парк на благородството, добави Джераси.

„Нашият поклон е и за ръководителите на Българската православна църква
екзарх Стефан и митрополит Кирил, както и за всички представители на
българското общество, които не допуснаха над 48 хил. български евреи
да бъдат унищожени“, посочи посланикът на
Държавата Израел в София Шаул Камиса Раз.

Правителството осъжда антисемитската политика на своите предшественици и всяка проява на насилие и посегателство върху човешките права и граждански свободи, които са се случили преди 70 години, каза Румяна Бъчварова – началник на политическия кабинет на премиера в оставка Бойко Борисов.

Днешният ден е посветен на хората, които през най-страшните
години на Холокоста казаха „Не“ на депортацията на българските
евреи, и на преклонение пред 11 343 евреи от Беломорска Тракия и
бивша Югославия, които не можаха да бъдат спасени.

Спасяването на всички български евреи е с изключително
нравствено, историческо и политическо значение. То е уникално не
само в национален, но и в европейски и в глобален план, каза в Софийската синагога

Това безспорно е героично събитие, защото реакцията
на изявени български общественици и на целия народ, както и на
Българската православна църква осуетиха изпращането на
българските евреи на сигурна гибел, каза тя.

 

В 19,00 ч. в зала „България“ се проведе Десето юбилейно издание на наградата „Шофар“ под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

На официалната церемония бяха връчени награди на кметове на български градове, чиято общественост и отделни граждани имат принос в спасяването на българските евреи през Втората световна война. 

„Днес ние скърбим за 11 643 евреи от Северна Гърция и част от бивша Югославия. За съжаление България беше въвлечена в ситуация, в която не успя да спаси тяхната депортация. Преди дни президентът на Израел Шимон Перес каза, че ние българите сме скромен, но смел народ, дал несравним пример за кураж и човечност. Той каза: „По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа“, припомни Плевнелиев. Дълбоко вярвам, че през 1943 г. българското общество спаси не само своите приятели и съседи, а спаси и себе си като общество, което винаги е било толерантно и добронамерено. Написана златна страница в своята история и то в най-тъмните времена на човешка ненавист, на война като никоя друга“, подчерта той.