Българска национална телевизия – Новини – Общество – „Открийте България!“

6
Добави коментар
Danybon
Danybon

Група студенти са намерили свой начин да подобрят имиджа на България във Великобритания. Те популяризират българската култура и история и се надяват така да елиминират нападките срещу страната ни. Инициативата вече обхваща 11 университета.

Те са много, разпръснати са в различни точки на Великобритания, но са свързани от обща идея – да покажат на британците добрата страна на България. Родината си наричат „невероятна държава“ с уникално местоположение и богата култура. Решени са да не допуснат да бъде почернен имиджът й. Идеята за кампанията се заражда сред българските студенти в Манчестър.

„Тази инициатива започна в отговор на негативните изказвания към страната ни в пресата и политическото пространство във Великобритания. Искахме нещо да направим. Мислим, че ние българските студенти и България биха били в помощ на британската икономика. Видяхме статистиката, че миналата година 4 615 български младежи са били записани като студенти във Великобритания“ – обясни Далия Димитрова.

„Смятам, че всеки има правото да изказва мнението си, но също така бих искала хората да имат предвид и да боравят с факти“ – твърди Галина Михайлова.

Фактите, с които българските студенти искат да запознаят британците, са много. Възнамеряват да организират прожекции на български филми, представления на народни танци и вечери, посветени на българската култура и история. За да съберат средства, са започнали да продават гривни с надпис „Открийте България“.

„Първият етап е да се продадат тези гривни, да се види с какви средства ще разполагаме и съответно вече бихме искали и съдействието на Българското посолство в Англия, за да можем да организираме културни събития“ – каза още Михайлова.

Студентите ни в кралството не винят Великобритания, а само отделни нейни политици, чиито изявления изкривяват представата за страната ни.

„Определено има проблем, но се опитваме да закрепим тези българо-британски отношения. Да разберат повече за нас и да имат собсвено мнение – всеки отделен човек. Да се запознаят с нас като цяло, за да разберат повече за нас преди да ни съдят“ – твърди Далия Димитрова.

Българските студенти уверяват, че ще направят всичко възможно, за да накарат британците да „открият България“. По правилния начин.