Лични продажби – презентация на продукта – емоции [видео]

1
Добави коментар
BizBlog.BG
BizBlog.BG

Продължавайки темата за презентация на продукта (в предишния брой видяхме колко е важно да се говори за тези характеристики които са важни за конкретния клиент) днес искам да обърна внимание на емоционалната страна.

Презентирайки някакъв продукт, ние всъщност не показвам не трябва да говорим за самия продукт, а за това какви ползи и изгоди може да донесе този продукт на клиента. И то с много емоции и чувства.

Тези дни попаднах на един епизод от великия сериал – Алф, където главния герой се опитва да продава козметика.

Вижте първо самата сцена (сезон 1 епизод 5):

Забележете как започва самата презентация:
“ – Сядай Кейти и нека се опитам да заличим опустошителното действие на времето“

Няма никакви конкретни оценки, но в същото време има достатъчно информация, за да започне човека да се съмнява. Каквото и прави Кейт.

Забележете много важна информация. На въпроса на Уили „Защото изобщо го слушаш?“ отговора е „Все пак той е продавач-консултант“.

Като цяло хората са склони да приемат продавач-консултанти като експерти и често се доверяват на техните препоръки. Затова е от изключително голямо значение адекватната подготовка на тези продавачи – няма как пак да не Ви спомена за скриптове за продажби.

Продължаваме с презентацията. Кейт се чуди дали наистина е стара – явно е захапала първоначалния намек. Забележете какво казва Алф:

– Не че изглеждаш стара, но….но жена с такава сияйна красота трябва да даде възможност на своята неувяхваща прелест да разцъфне с течение на времето.

Има ли на света жена която да не иска да чуе такива думи ? Според мен няма.

Уили е явно отегчен, но забележете реакцията на Кей – „Не го прекъсвай!“. Тя вече сама си е продала тази козметика. Остават само формалности.

– Добре Алф, може би ще купя нещо. Какво ще ми препоръчаш?

Готово. Клиентът е готов – продавача само трябва да предлага и да предлага и да предлага…

Колко лесно е да се продаде сега на Кейт каквато и да е козметика, никакви усилия – а всичко тръгна от една правилно построена презентация.

Вие какво мислите?