8 красиви природни гледки, които ще ви оставят без дъх – тема за Светът – Idi.bg

50
Добави коментар
tao
tao

 

 

Красивите природни гледки са истински балсам за очите и душата! От нощното небе до прохладните гори, природата е извор на красота и спокойствие. Нека направим една разходка по света, за да се насладим на някои прекрасни природни гледки:

Мълнии край река Кататумбо

 

 

Река Catatumbo във Венецуела е място, на което можете да видите изумителната мощ на природата. Бурите тук са често срещано явление и са толкова интензивни, че мълниите са просто огромни и могат да бъдат наблюдавани от 400 км! Бурите могат да продължат до 10 часа, като всяка година се наблюдават 1.1 милиона мълнии. Счита се, че това е най-големият създател на озон на планетата, а според нас е една от най-красивите гледки!

Червеният прилив

 

 

Биолуминисцентните заливи може и да не са особено красива гледка през деня, но през нощта са приказни! Феноменът се причинява от популациите морски водорасли, чиито репродуктивен цикъл е толкова бърз, че оцветява водата. Фитопланктонът излъчва синьо сияние, което озарява водата през нощта и й придава призрачен и вид, какъвто няма да видите никъде другаде по света. Има три подобни залива в Пуерто Рико, като Vieques biobay се счита за най-красив.

Lluvia De Peces, или дъжд от риба

 

 

Звучи доста странно, нали? Lluvia de Peces е регулярно събитие в Хондурас. Случва се от векове и макар, че никой не знае защо точно се случва, се смята, че зад това стоят водосточните тръби. В тези тръби има достатъчно мощ, която да повдигне рибата и други морски животинки от домовете им и да ги запрати някъде другаде. Хората в Хондурас са толкова свикнали с това явление, че дори си имат фестивал по повода ( Festival de la Lluvia de Peces), който се провежда през май или юни.

Антилопи гну

 

 

Обичате ли животните? Ако отговорът ви е „да“, то това природно чудо е точно за вас! Миграцията на антилопите гну е една от най-впечатляващите гледки в природата, и е документирана в не един или два филма. Всяка година два милиона антилопи започват своето пътешествие през Серенгети в източна Африка. Пътешествието им продължава повече от 3000 километра! Почти 10% от животните не успяват да достигнат крайната цел, обикновено паднали в жертва на някой хищник, дехидратация или изтощение. Макар че валежите определят къде ще се случи миграцията, тя обикновено започва през април, когато антилопите се връщат през пролетта, за да родят.

Сардини

 

Антилопите не са единствените животни, чиято миграция е толкова внушителна. Сардините също могат да се похвалят с подобно страхотно зрелище! Крайбрежието на Kwazulu Natal се превръща в истински пир всяка година когато огромни маси сардини започват да се придвижват на север. Пасажите могат да достигнат дължина до 7 км и широчина 2 км, което ги превръща в лесна плячка за хищниците. Птиците, делфините и акулите си устройват цяло пиршество. Местната общност се включва в проследяването на миграцията с радио предавания, в които съобщават точното местонахождение на пасажите, за да могат хората да ги открият по-лесно и да уловят своя дял от пиршеството.

Олд Фейтфул (Old Faithful)

 

 

Името на този гейзер (old faithful в превод означава „стар верен“) произлиза от това, че той е най-предвидимото географско събитие на планетата. Олд Фейтфул е открит през 1870 година и изригва на всеки час, като изхвърля във въздуха 30 000 литра гореща вода на височина от 56 метра. Изригването може да продължи до 5 минути преди гейзерът да се успокои, така че не е учудващо, че Олд Фейтфул привлича хиляди туристи всяка година. Ще откриете това природно чудо в национален парк Йелоустоун в щата Уайоминг, САЩ.

Черното слънце

 

 

И в Европа се случват доста интересни миграции. Черното слънце, или Sort Sol, се появява над датските блатисти земи между март и април. Тогава милиони европейски скорци политат заедно, като изцяло закриват слънцето и небето става черно. Скорците събират храна през деня, като образуват въздушни формации преди да се скрият в тръстиките за през нощта. Това е една изключителна гледка!

Огнени кълба Нага

 

 

Това определено е сред гледките, които ще ви оставят без дъх. Между 200 и 800 сфери с големината на баскетболна топка експлодират над река Меконг в Тайланд всяка година преди да се понесат в тъмното небе. Според местните легенди зрелищните кълба се образуват от огнения дъх на мистично влечуго, което живее в реката и се нарича Bung Fai Paya Nak. Според учените пък, кълбата се образуват заради натрупвания на метан по дъното на реката, а доста хора смятат, че всичко това е една голяма измама. Огнените кълба се появяват веднъж в годината, в края на октомври, а в град Phon Phisai се организира фестивал ведната след събитието. Хиляди хора се стичат по бреговете на реката, за да наблюдават огнената феерия, която се счита за изключително зрелище.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2688 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност