Как да изберете фризьорски ножици

1
Добави коментар
simse
simse

Ножиците, с които работите трябва винаги да са ви удобни когато ги държите. Това ще намали умората на ръката и вероятността да развиете тендовагинит или синдром на карпалния тунел. Много фризьори имат по няколко чифта ножици за различните прически. Ако сте начинаещ фризьор, не харчете много пари за първите си ножици, тъй като много скоро ще искате да ги смените, за да отговарят на развитите ви умения и стил.

Какъв размер ножици е подходящ за мен?
Някои фризьори предпочитат къси ножици, други предпочитат дълги. Донякъде това зависи от вида на подстригването, което правите. Дължина на ножиците се измерва от върха на острието до края на най-дългата дупка за пръстa. Те не включва опората за пръста.

За да определите идеалния размер за вас, поставете ножица на дланта на ръката си като дупката за пръста трябва да докосва основата на палеца ви, а върхът на острието трябва да е последната част на средния ви пръст.

Какъв вид острие е най-добро за подстригване?
Най-общо казано има два вида остриета на ножици за подстригване – скосени и изпъкнали. Кои ще изберете зависи от това на какъв стадий на развитие сте, какви са личните ви предпочитания и какво можете да си позволите.

Ножици със скосени остриета
Ножиците със скосени остриета са направени от смес от метали, които ги правят много леки. Повечето европейски ножици използват този дизайн, често с микро врязвания върху едното или двете остриета, както е при Kobe AB-Initio President или която и да е от Henbor ножиците. Микро назъбените остриета са идеални когато се учите да подстригвате, тъй като те не позволяват на косата да се плъзга надолу по острието. Те са подходящи и за бавно, детайлно подстригване и могат да се използват върху суха коса. Но те не могат да се използват за филиране, тъй като косата ще засича на остриетата. Полираните ножиците със скосени остриета, като тези на Jaguar Pre Style Slice за подходящи за филиране и могат да се използват и за всички други техники на подстригване.

Ножици с изпъкнали остриета
Тези ножици често са наричани „японски стил” ножици. Те са с най-острите остриета, като бръсначи. Всички ножици с изпъкнали остриета са кухи във вътрешността на остриетата, което позволява много гладко рязане. Те могат да се използват за всички техники на подстригване, но са особено добри за филиране заради много острото острие. Те са най-подходящи за много опитни фризьори.

Ножиците с изпъкнали остриета са направени от солидна неръждаема стомана, което означава че са малко по-тежки от скосените остриета. Производственият процес е подобен на правенето на самурайски мечове и тъй като това е дълъг и труден процес, тези ножици обикновено са по-скъпи. Освен това те се нуждаят от специално заточване, но ако се грижите правилно за тях те могат да издържат и цял живот. Добри примери за такива ножици са моделите на Passion Scissors и Kasho Scissors.

Какъв тип дръжка е най-подходяща?
Различните видове дръжки имат специфични предимства, но най-важният фактор при избора е кой дизайн ви е най-удобен. Това е различно при всеки фризьор в зависимост от формата на ръката и стила на подстригване.

Основните типове дръжки са следните:

Симетрични дръжки – това е основният дизайн, дръжките са симетрични и изглеждат прави. Примери за такива са Tondeo Slicy Classic или Jaguar Pre Style Ergo.
Несиметрични дръжки – едната дръжка е по-дълга от другата, което позволява по-отворена позиция на дланта и възможност ръката и рамото да са в по-ниска позиция, което дава по-голямо удобство при подстригване. Примери са TRI Colorline Offset или Jay² Scissors.
Дръжка „щъркел“ – подобна е на несиметричната дръжка, но горната дръжка е много права. Това позволява по-ниска позиция на рамото. Пример е Bonika Silk Crane.

Има и по-модерни дизайни като туистър(например Bonika International Twister или Matsuzaki MWQ) или флекс (например Jaguar Finesse Flex), при които цялата ви ръка може да се върти. Това може значително да намали умората на дланта и ръката.

Ножица за дясна или за лява ръка?
Много фризьори левичари започват кариерата си с ножица за дясна ръка като им е казвано „ще свикнете“, което до голяма степен те правят. Но обърнатите остриета на ножиците за лява ръка правят подстригването по-естествено и позволява на левичарите да подстригват без допълнително натоварване, което намалява болката в китката и ръката.

Ние препоръчваме винаги да използвате ножица подходяща за вашата водеща ръка. Но ако сте левичар и досега сте използвали ножица за дясна ръка може и да ви е трудно да промените това. Ако смятате, че имате нужда ние с удоволствие ще ви предложим безплатен съвет за това какво да очаквате и как да преодолеете странното чувство когато използвате новите си ножици. Просто ни се обадете.

Нужни ли са ми кобалтови или молибденови ножици?
Много ножици от висок клас имат остриета, направени от стомана, която е подобрена чрез прибавянето на материали, които придават повече сила. Дръжките на тези ножици се правят от по-мека стомана, както на останалите.

Кобалтът е една такава добавка, а молибденът освен че дава допълнителна сила, придава и гъвкавост. Кобалтовите ножици, като Ama Black Knight Cobalt или моделите на Passion Scissors би трябвало да се запазват остри по-дълго време, ако се грижите за тях правилно.

Коя система за завинтване е най-добра?
Повечето фризьорски ножици имат плоска или стандартна система за завинтване, която работи добре за коригиране на напрежението на ножицата, но ви трябва отвертка, за да го направите. Затова много хора предпочитат регулируема система за завинтване, тъй като тя ви позволява да завъртите малкия винт с ръка и да затегнете или разхлабите.

Може да проверите правилното напрежение на ножицата като я отворите напълно и след това оставите едното острие да падне свободно, докато напълно се затвори. Когато напрежението е правилно, острието ще спре плавно в положение все едно стрелка на часовник показва десет часа.

Колко често трябва да се заточват ножиците?
Това изцяло зависи от това колко са използвани, какви прически правите, как се грижите за тях и какво острие използвате. Принципно всички ножици трябва да се сервизират поне веднъж годишно, въпреки че много хора проверяват своите ножици на 3-6 месеца.

Много внимавайте кой заточва ножиците ви. Нужно ви е специално обучение и специално оборудване, за да наточвате ножици с изпъкнали остриета. Много от хората, които заточват ножици не притежават нито едното, нито другото, а това може много да промени ножиците.

Какви ножици трябва да използвам за филиране?
Ножиците с изпъкнали остриета са най-добри за филиране, но можете да използвате и ножици със скосени остриета, но трябва да са с много високо качество. Колкото по-добро е качеството, толкова по-лесно е филирането.

Трябват ли ми ножици за изтъняване на коса?
Да. Въпреки че няма да ги използвате при всяко подстригване, те са важна част от вашето оборудване. Ако сте начинаещ фризьор, ножици за изтъняване със средно качество като например Ama Contour или Glamtech Zebra са подходящи.

Какво представляват оформящите ножици?
Оформящите ножици са като ножиците за изтъняване, но те добавят и завършващ вид на прическата.
На пазара се предлагат много различни видове ножици за изтъняване. Основните ножици за изтъняване ще премахнат част от обема, но освен ако не се използват много креативно няма да придадат стил. Оформящите ножици като Bonika T15 или Kobe K14 изтъняват косата, но и й придават чудесен стил и форма, ако се използват правилно.

Каква рутинна поддръжка изискват ножиците?
Фризьорските и бръснарските ножици са прецизни инструменти и се нуждаят от редовно почистване и смазване, ако може всеки ден. Не използвайте маслото за машинките за подстригване, а масло за ножици на минерална основа и ги дръжте в кожен калъф, ако е възможно.