Факирска гимнастика

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Седене върху пирончета вместо йога и пилатес? Запознайте се с най-новата и причудлива форма на фитнес!

Факирът поема дълбоко въздух, задържа го и… сяда върху дъска със стотици забити пирони в нея. Туш! Публиката избухва в аплодисменти. Да, това се случва в цирка. Почти винаги върви с предупреждението: „Не опитвайте това у дома!“ Е, правилата вече не важат. Или по-точно – има начин да бъдат заобиколени, пренебрегнати или дискретно „забравени“. Защото факирството е новият домашен фитнес. Седенето върху пирони с лекота измести такива утвърдени и любими „дисциплини“ като пилатес, йога и дори класическата работа с уреди в салона. В Италия, Швейцария и почти всички скандинавски страни са полудели по новата мания за поддържане на тялото в комбинация с постигане на душевно равновесие и пълен релакс. Там вече има курсове и дори онлайн „тренировки“, а тук тази суперстранна форма на спортуване тепърва си пробива път.

Може и вкъщи

Един момент! Не бързайте към железарсия магазин за пирони. Домашното факирство може да изглежда като онова в цирка, но на практика не е същото. Всъщност в цялата работа няма никакви пирони. Има различни готови или приспособени елементи, които изпълняват функцията на островръхите метални предмети.

В страните, в които този „спорт“ е вече доста популярен, се продават готови опаковки с пластмасови пирончета с различна форма и дължина на връхчетата. Те категорично не могат да наранят, нито да травмират тялото или кожата. Единственото, което могат, е да окажат необходимия натиск на съответните места. В домашни условия могат да бъдат заменени със зърна царевица (суха, разбира се!), бобени зърна и дори най-обикновени копчета. Всичко е въпрос на фантазия.

Вдъхновение от йогата

Какво представляват самите упражнения? В основната си част те са вдъхновени от йогата и използват елементи от тази практика. Прочутото факирско килимче в индийския си оригинал трябва да съдържа точно 230 пирончета. Съвременният домашен вариант за фитнес употреба е измислен в Швеция и представлява постелка с пластмасови шипове, които обаче не бодат. Както вече стана дума, може да импровизирате и с предмети, които вършат същата работа и които се намират във всеки дом. Важното е върху тях да поставите тънка и мека постелка, за да не получите синини, а и за да ви е по-удобно при първите опити. След като свикнете с боцкащите предмети, може да опитате и по-смели варианти – да седите или стъпвате директно върху тях.

Ползата от боцкането

Според йога-инструкторите, които обикновено водят и курсовете по факирство, чрез тази техника се постигат изключителен физически и психически релакс, тъй като се стимулират различни точки от тялото. Но не е само това. При сядането или стъпването върху остри предмети неволно човек стяга мускулите си, което пък си е чиста гимнастика. С това ползите съвсем не свършват. Факирството спомага още за преодоляване на ежедневния стрес, по-добър сън и благоприятства работата на стомашно-чревния тракт.

Правила
В началото се започва с 10-минутни упражнения по избор. Постепенно времето се удължава до 55 минути. Разбира се, това е максималната продължителност, която не е задължителна. Така е според инструкциите. На практика повечето практикуващи в началото едва издържат по минута-две. Но се свиква. Щом тялото се нагоди към острите предмети, вече може да се опитват различни движения: в седнало положение, легнали, стъпвайки върху пироните и т.н. Колкото повече и по-често се сменят вариантите, толкова по-добре.

Материалът е предоставен от сп. ELLE