Пащърнак – бял морков с магданозени листа

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Пащърнак е кореноплоден зеленчук, който прилича на морков, а листата му наподобяват магданоз. Масово отглеждан в древността, днес пащърнакът е изместен от картофите, но това не означава, че не заслужава място в здравословното хранене.

Пащърнак (Pastinaca sativa) е кореноплоден зеленчук, близък родственик на моркова. Корените му приличат на тези на моркова, но са с по-светъл цвят и имат по-силен вкус. Листата му са подобни магданоз. Произлиза от Евразия още от древността, когато се е отглеждал масово, но впоследствие е почти изцяло заменен от картофите.

В днешни дни е заменен от картофите, само в скандинавските страни и Великобритания се радва на голяма популярност. Иначе пащърнакът е разпространен в цяла Европа, в България расте до около 1600 метра надморска височина. Пащърнак – хранителни качества Пащърнакът е богат на витамини A, B1, B2, B6, C, E, PP и фолиева киселина, минералите калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо и цинк. Отличен източник на етерични масла, фурокумарини, глюкозиди, мастни и флавоноиди масла.

Хранителни стойности в 100 г пащърнак: 56 ккал, 1 г белтъчини, 0 г мазнини и 12 г въглехидрати   Пащърнак – здравословни качества

Пащърнакът има диуретично, съдоразширяващо и антисептично действие. Помага при камъни в бъбреците. Подобрява храносмилането и подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Как се консумира пащърнак? Пащърнакът има сладко-лютив вкус. Може да се консумира суров, да се вари, пече или да се добавя в яхнии, супи и гювечи.

25.09.2012/Биляна Божилова