Топ 10 есенни храни

1
Добави коментар

Кои са най-полезните есенни храни? Ябълки, червени боровинки, тиква, чесън, джинджифил, пащърнак, сладки картофи, къдраво зеле, канела и черен пипер – топ 10 храни за есента. 

Времето застудява, килимът от есенни листа започва да се постиля, есента е вече тук. Богатият асортимент от плодове и зеленчуци дава възможност за балансирано хранене и здравословно отслабване. Консумирането на тъмно оцветени зеленчуци и сочни плодове зарежда организма с фитохимикали и хранителни вещества, които укрепват имунната система и я подготвят за посрещане на зимата. Ето ги и топ 10 от най-полезните есенни храни:

Ябълки – съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вирусите. Подобряват състоянието на кожата и подмладяват. Хапвайте по 1 ябълка на закуска или между храненията и може да избегнете посещенията при личния лекар. Червени боровинки – вкусни, сочни и супер здравословни. Нискокалорични, богати на антоцианини – антиоксиданти, които укрепват сърцето. Предпазват от стомашни заболявания, уринарни инфекции и някои форми на рак. Тиква – с високо съдържание на антиоксиданти, бета-каротен, витамин С и фолиева киселина. Тиквените семки пък са богати на цинк и омега-3 мастни киселини. Овлажнява кожата и я предпазва от инфекции. Чесън – природното лекарство. Съдържа алицин – химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Подобрява настроението. Джинджифил – комфортна храна за есента, тъй като дава много топлина. Независимо дали го пиете като чай, на туршия или суров, предимствата на този корен са безброй. Помага при кашлица, настинка и болки в гърлото, стомашни проблеми, повръщане и алергии.  Пащърнак  – корен от семейството на морковите. Богат на фибри, витамин С, желязо и калций. Може да го ядете суров или в ястия с други зеленчуци. Къдраво зеле – идеален имуностимулант, прочиства белите дробове, бори се с алергии и инфекции. Подобрява храносмилането и дейността на черния дроб. Отличен източник на желязо, бета-каротен, калций, мед и витамин С. Сладки картофи – богати на бета-каротен и витамин С, укрепват имунната система и предпазват от настинки и инфекции. Имат нисък гликемичен индекс и са идеален избор за диабетици. Подобряват храносмилането и лекуват запек. Канела – подправката, която лекува настинки, кашлица, диария и газове в корема. Повишава тонуса и зарежда с енергия. Може да поръсвате с канела каквото ви хрумне от чай до сладкиши и солени ястия. Черен пипер – също много важна подправка в есенния сезон. Добавянето на черен пипер към храните подобрява храносмилането, премахва газовете в корема, убива бактериите и вирусите, лекува кашлица и настинки. 21.09.2012/Биляна Божилова