Оризови ядки (какино тане) – японски снак

1
Добави коментар
yApple

Оризови ядки (какино тане) – любимият ни снак от детството, който за известно време изчезна от пазара и се превърна в мил спомен. Но оризовите ядки отново са тук, все така полезни и пристрастяващо вкусни.

Оризовите ядки (какино тане) са вид снак, който се приготвя по стара японска технология на печене, обогатен с традиционни ароматни подправки. Те са вид от японските крекери Араре. Приготвят се от глутинов ориз и се овкусяват със соев сос. В началото на XX-ти век са пренесени в САЩ от японски имигранти.

В Япония ги консумират най-вече по време на Фестивала на куклите (Хинамацури) на 3 март – японският ден на момичетата. Араре се предлагат през цялата година, но от януари до март в чест на фестивала се продават специални пъстроцветни оризови ядки – жълти, розови, зелени, бели и т.н.  

Араре имат различни видове, които се различават по размер, форма, цвят и вкус. Познатите ни оризови ядки (какино тане) са един от видовете, който по форма наподобява семената на райската ябълка (каки – райска ябълка). В Япония се предлага биреното мезе „какипи“ – микс от какино тане и фъстъци.

За нас, българите, оризовите ядки са продукт от детството, който изчезна от пазара за няколко години. След завръщането им преди 1-2 години, отново се запалихме по любимия снак, който свързваме с мили детски спомени. Предлагат се в 2 вкуса – класически и люти. Те са здравословни, с ниско съдържание на холестерол и мазнини, спокойно може да ги включите в балансираното си меню. Богати са на минералите натрий и калций.   Хранителни стойности в 100 г оризови ядки: 120 ккал; 1 белтъчини; 0 г мазнини; 27 г въглехидрати

Оризовите ядки (какино тане) са идеален снак и дори да сте на диета, не се чудете дали да го включите в менюто си. Дори да сте сред крайните последователи на здравословното хранене, не се притеснявайте от някои консерванти и стабилизатори, които съдържат. Със сигурност повече ще загубите, отколкото ще спечелите, ако ги пренебрегвате.

11.09.2012/Биляна Божилова