Бокинг (скачане с кокили) – голям кеф

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Бокинг (скачане с кокили) е сравнително нов екстремен спорт, който се практикува със специален тренажор – „бокер“. Скачащите кокили са забавление, което стана популярно и у нас.

Бокинг е екстремен спорт, който се практикува със специален тренажор, наречен „бокер“. Създаден е през 2004 година от австрийския изобретател Александър Бок. Изобретението му  представлявало ресор, от стъкло-влакна, прикрепени към специална рамка, която се закрепва на крака на практикуващия от стъпалото до коляното. Към земята се опира с гумена подметка, която по форма и размери прилича на „копито“.

Бок го нарекъл „специален тренажор за бягане и скачане“, а по-късно било кръстено на създателя си – „бокер“, а спортът бокинг (boking) или пауърбокинг (power boking). Тренажорът е наричан също “ботуши-скороходи”, „скачащи кокили“ и „джъмпери“. Първоначално започват да се произвеждат в Южна Корея, след това и в Китай, Австрия и Германия.

Конструкцията на бокера позволява след няколко тренировки и привикване към кокилите, да се бяга със скорост около 30-35 км/ч и скокове над 2 метра от земята.  

Бокингът добива най-голяма популярност във Великобритания. В началото се събирали групи в Интернет, а с времето се организирали в клубове, докато се оформи цяло бокерско общество.  

Важно е да се спазват правилата за безопасност и да се носят каска, наколенки и специална защита за гърба и опашната кост. Първоначално трябва да се усвои предвижването с бокерите, за което е най-добре да се доверите на инструктор. Сложните каскади идват с течение на времето и практиката.

Предлагат се обучения по бокинг, които обикновено се провеждат на 2 нива:

Първо ниво включва основни модули на обучение: теория, усвояване техника за баланс и ходене върху скачащи кокили, усвояване на техники за падане, техники за изправяне, слизане и изкачване по стълби, преодоляване на препятствия – ходене по различни видове настилки, обучение по поддръжка и подмяна на апаратите. Второ ниво включва усвояване на умения за: скачане, бягане, преодоляване на препятствия със скок, усвояване техника за приземяване, трикове, практика за поддръжка на кокили.

13.09.2012/Биляна Божилова