Бишкотена торта с малинов и ванилов крем

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Изненадайте любимите хора, като им приготвите тази изкусителна бишкотена торта с малинов и ванилов крем. Най-трудната стъпка в приготвянето е чакането в продължение на една нощ, докато кремът стегне – истинско изпитание за волята ви.Необходими продукти:
200г заквасена сметана
около 400г малини / 2 малки кофички
пудра захар на вкус
2ч.л. агар-агар
1/2к.ч. вода
2 пакета бишкоти / около 300г
прясно мляко за накисване на бишкотите
400мл прясно мляко
3 жълтъка
4 пакетчета ванилия / по-малко от чаена лъжица
3с.л. брашно
75г захар / по-малко от половин чаена чашаНачин на приготвяне:Агар-агарът се накисва в кафена чаша, пълна до половината с топла вода, и се бърка, докато се разтвори. Прехвърля се в канче или друг малък метален съд и се кипва, като се разбърква от време на време. Котлонът се намалява и се оставя да къкри 5-10 минути.
Приготвя се кремът с прясно мляко. В купа се смесват захарта, ванилията, брашното, жълтъците и 50мл прясно мляко. Разбъркват се, докато захарта се разтвори напълно и се получи гладка смес.
В касерола се загрява прясното мляко и се довежда почти до кипване. Сваля се от котлона. Към него на струйка се добавя яйчената смес.
Бърка се, докато се сгъсти. Готовият крем се сваля от котлона и към него се добавят 2/3 от приготвеният агар-агар, който трябва да е течен. Ако не е течен, го кипнете отново. Разбъркайте добре крема.
Във форма за торти наредете по стените и дъното бишкоти, които предварително натопявате в прясно мляко, за да не останат сухи. Изсипете яйчният крем върху тях. Върху него наредете ред бишкоти. Оставете тортата на страна, докато приготвите малиновия крем, който ще сложите последен.
Разбъркайте добре заквасената сметана в достатъчно голяма купа. Изсипете в нея малините и ги намачкайте с вилица или ги пасирайте. Добавете пудра захар на вкус. За препоръчване е да не прекалявате със захарта, а да оставите малиновият вкус да доминира. Аз сложих на око около 2-3 с. л.
Прибавете останалия агар-агар. На мен ми се наложи да го кипна преди да го добавя към крема, за да се разтвори отново. Разбъркайте сместа много добре и я изсипете върху бишкотите като последен пласт крем.
Сега можете да оставите сглобената торта да изстине на плота, след това да я покриете с прозрачно фолио и да я приберете в хладилник да престои една нощ.
Понеже малините са кисел плод и не са термично обработени, използваното количество агар-агар е достатъчно колкото да стегне крема, но не и да го превърне в парфе. Така малиновият крем е лекичък и има приятна текстура.Да ви е сладко!Вижте още: В кухнята с Лучия: Готвенето е творческо занимание!21.02.2013/ Лучия от Gingery Lemon