Домашни меденки

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

С повод и без повод, всеки обича да хапва меденки, защото са сладки, вкусни и ухаят чудесно. Затова бързо в кухнята, за да забъркате едни домашни меденки!Необходими продукти:
330г брашно
10г бакпулвер
1ч.л. микс от канела, карамфил, кардамон, индийско орехче и джинджифил
1 яйце
100г течен мед
50г захар
100мл олиоНачин на приготвяне:
1. В касерола се разтапят медът и захарта, като се разбърква от време на време.
2. Добавят се бакпулверът и подправките и се продължава с бъркането. Сместа се надига леко и променя цвета си. Сваля се от котлона и се охлажда за 5 минути.
3. Към медената смес се добавя яйцето и след това олиото.
4. Разбърква се и се прибавя пресятото брашното. Бърка се с шпатула докато не се усвои всичкото брашно, след това се прехвърля на плот и се меси. При нужда може да се поръси с малко брашно (1с.л.), за да не лепне.
5. Така полученото тесто се оформя на топка и се слага в прозрачно фолио в хладилник за час-два. Понеже на мен не ми се чакаше много, сложих тестото във фризера за половин час и след това го прехвърлих в хладилника.
6. След като се охлади, тестото се нарязва на две части. Едната се връща в хладилника, а другата се разточва и от нея се изрязват меденки с формичка (ако нямате специална формичка, може да използвате чаша).
7. След като изрежете първите меденки, изваждате остатъка от тестото и продължавате с оформянето.
8. Меденките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Може да намажете хартията съвсем леко с олио.
9. Тестото може да го направите по-тънко или дебело. Ако го направите половин сантиметър дебело, меденките ще станат хрупкави. При по-голяма височина ще имате по-мекички сладки. Аз направих една тава хрупкави и една по-меки меденки.
10. Меденките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Не трябва да се препичат много, за да не станат прекалено твърди.
11. Когато леко зачервят крайчето, се изваждат и се поставят върху метална решетка да се охладят.Пасват си отлично с чаша прясно мляко! Да ви е сладко!Вижте още: В кухнята с Лучия: Готвенето е творческо занимание!21.02.2013/ Лучия от Gingery Lemon