Дали вали там, където отивате? – Съвети – Peika.bg

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Когато планираме пътуване, често се питаме дали вали там, където отиваме? За Лондон всеки знае дали вали, но за другите дестинации не е чак толкова ясно, а е добре да сме подготвени за атмосферните условия. За да не останем по джапанки на снега или с палто и вълнен полуовер на 30-градусова жега. 

Ето и няколко съвета да разберете дали вали някъде по света и какво да правите, ако отговорът е да.

1. Проверете прогнозата за времето

Ще си кажете, че това е най-тъпият съвет, тъй като всеки би се сетил – така е, но не съвсем. Често прогнозите за голям период от време от порядъка на 10 и повече дни се разминават от истината значително. Много хора проверяват прогнозата, когато купят билетите и се разочароват, защото ще вали или гърми. Проверете прогнозата в деня преди заминаването си, при това не за деня като цяло, а час по час. Ще се изненадате, че ден, в който принципно е показано, че ще вали, валежите са предимно през нощта и през голяма част от часовете през деня ще свети слънце, макар и да е леко влажно.

2. Не вярвайте на прогнозата за времето

Макар и съвет 1 да казва да проверите прогнозата, това не означва, че трябва да й вярвате. Например – в Поморие почти никога не вали. Дъждовните облаци, които минават над града, се изсипват в Бургас. В Италия може цяла седмица да имате прогноза за валежи без грам слънце, а да получите слънце без грам валежи. В щата Охайо на едната улица може да е 35 градуса и да свети слънце, а на другата да вали порой, който пък да спре все едно някой му е врътнал кранчето. Това се дължи на особености в географията – за целта не е достатъчно просто да видите прогнозата, а да се информирате що за климат има, дали вали, когато кажат че ще вали или пък не съвсем. Буквално всеки град по света има различен климат – заради река, море, океан, планина или друго нещор което пряко влияе на климата му. Затова – четете и мислете.

3. Гответе се да вали!

Ако не сте сигурни дали вали, кога вали, колко или къде ще сте по картата на света всеки един денр вземете със себе си компактен дъждобран. Те се събират в пакетчета с размерите на кутия за мобилен телефон, но е много по-мека, лека и лесна за наместване в багажа. Така дори да пътувате с най-лоукост авиокомпанията, пак ще сте в нормата и като размер, и като килограми.

И накрая но не на последно място – бъдете позитивни! Това може да направи вашия държавен престой в Париж от едно мрачно и мокро преживяване в романтично и красиво приключение, защото животът е всичко това, което ни се случва, докато правим планове. А истинският турист не се притеснява, когато плановете му излязат грешни, защото точно тези преживявания ще може да разказва в захлас на приятелите си.  

 

Ако тази статия ви е харесала, последвайте Peika.bg и във Facebook!