Видове обучения по „Аз мога повече“

1
Добави коментар

Обученията по схема „Аз мога повече“ са два основни вида – за ключова компетентност и професионални. Ключовите компетентности по „Аз мога повече“ са компютърни умения и владеене на чужди езици. Професионалните обучения са за придобиване на професионални умения.

Одобрените кандидати за обучение по „Аз мога повече“ имат право на общо две обучения за всички издания на програмата – по едно за ключова компетентност (компютърна или езикова) и по едно професионално.

Ваучерът за езикови обучения по „Аз мога повече“ покрива триста учебни часа (шест месеца) и обучение с цена до шестстотин български лева. А за професионални обучения по „Аз мога повече” до 1000 часа и са с продължителност седем – осем месеца до една година. Ваучерът покрива обучение с цена до хиляда и седемстотин български лева.

Право да се обучават по „Аз мога повече“ имат само работещи хора. Нямат право да се обучават неработещи хора и работещи хора с публичен източник на доходи. Публичен източник на доходи е държавен и общински бюджет, и фондовете на Европейския съюз.

Безработни, неработещи по собствена воля и пенсионери нямат право на обучение по „Аз мога повече“. Учители, здравни работници с доход от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), служители в службите за отбрана, реди сигурност, държавни служители, общински служители и прочее нямат право на обучение по „Аз мога повече“.

Безработните, независимо дали са с право на обезщетение или не, нямат право да се обучават по „Аз мога повече“.

Публикувано в Аз мога повече 2013 на 12.03.2013 от Kabinata.bg.