Каменна хартия

2
Добави коментар
maznio007
maznio007

Каменна хартия

Вторник, 12 Март 2013 ( прочетена 1452 пъти)

REPAP® е хартия направена от камък. Иновативната хартия е направена от около 80% калциев карбонат и още 20% нетоксични смоли и полимери. Резултатът от тази смес е естествено бяла и много гладка хартия.

Калциевият карбонат има химическа формула CaCO3, той се среща в големи количества по целият свят и то не само под формата на скали, калциевият карбонат е и градивно вещество за черупките на много морски създания, както и на охлювите и яйцата. Големи находища на CaCO3 са всички пресъхнали водни басейни.

Калциевият карбонат използван в REPAP се добива от отпадъци от строителната индустрия. За да се създаде хартията CaCO3 се смила на много фин прах, който се смесва с HDPE (полиетилен с висока плътност) и различни смоли. Производството на хартия от камък всъщност се оказва много по-прост процес отколкото производството на хартия от дървесни материали.

Някои важни особености на хартията REPAP:

Не се използва никаква дървесна целулоза за изработката на хартията. Не се използва вода в процеса на производство. За производството на REPAP се използва 30% по-малко енергия, отколкото за производството на рециклирана хартия. Не се използват хлор и други избелители, тъй като калциевият карбонат е естествено бял продукт. Продуктът може да се рециклира. REPAP е фото-биоразградим. Тя ще се разгради след около 14-18 месеца излагане на ултравиолетова светлина. Хартията REPAP е водоустойчива.

Защита на водните ресурси:

За разлика от целулозната хартия при изработката на REPAP не се използват силни киселини, основи и избелители. Поради това, изхвърлянето на отпадъчни води по време на производството не са проблем, също така няма опасност и за замърсяване на въздуха.

Подобно на традиционната хартия, каменната няма да стане чуплива или да се обезцвети, ако се съхранява правилно. Тя не трябва да бъде излагана често на ултравиолетова светлина. Дори и да бъде изгорена, хартията няма да отделя вредни газове, а количеството въглероден диоксид, изпуснат в околната среда ще е минимално, хартията има по-малко въздействие на глобалното затопляне сравнено с обикновената хартия.

Преведе: Радина Дойнова Източник: manifesto-brands.com.au

  отпечатай