Как да сготвим диво прасе

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Месото от диво прасе изисква специфично готвене. То има доста особености. За да се премахне миризмата, особено при мъжките прасета, преди приготвянето на месото то трябва да се накисне в разтвор от вода и оцет – 2 супени лъжици оцет на 1 литър вода. В тази марината месото престоява четири часа.

Месото на младите диви прасета няма нужда от накисване в марината. Ако върху месото е останала четина, тя трябва да бъде отстранена с попарване с вряла вода, а след това с издърпване и изстъргване с остър нож.

При нужда дори се изгарят останалите по месото косъмчета. За кулинарна обработка е подходящо месо с кожа, добре почистена от четината.

Най-вкусните части на дивото прасе са задните бутове и средната част, както и плешката. Плешката и средната част се използват за печене, както и за пушено месо. Ако върху месото има много мазнина, тя се изрязва, като се оставя слой с дебелина един сантиметър. Това подобрява вкуса на месото.

Когато се правят пържоли от диво прасе, те се начукват, за да станат по-плоски, след това се поръсват със сол и се пържат на тиган. Месото може да се намаже с разбито яйце и след това – в галета, и така се получава много вкусно.

Ако приготвяте супа от диво прасе, трябва да имате предвид, че парчетата, които съдържат мускули с големи парчета съединителна тъкан, трябва да се варят дълго време.

За целта месото се слага в студена вода, която се оставя да кипне. Дългото нагряване на месото във водата разтваря грубите колагенови влакна на съединителната тъкан и бульонът става вкусен, а месото – крехко.

Задушената плешка от диво прасе е вкусна и подходяща за основно ястие на празничната трапеза.

Необходими продукти: 600 грама месо от плешка, 50 милилитра олио, 50 грама брашно, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус, 1 чаена лъжичка ким.

Месото се измива, подсушава се и се нарязва на порции. Начуква се с чукче, посолява се, поръсва се с черен пипер и ким и се поръсва с брашно.

Пържи се в загрята мазнина и се изважда да се отцеди. В същата мазнина се запържва нарязаният на ситно лук, добавя се месото, добавя се вряла вода и се задушава до омекване. Сервира се с картофи.

Много е вкусно месото от диво прасе със сос от вино.

Необходими продукти: 500 грама месо, 50 милилитра олио, 10 грама захар, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 супена лъжица брашно, 100 милилитра червено вино, сол на вкус.

Месото се измива, подсушава се и се запържва в нагорещената мазнина от всички страни. Добавя се захарта, доматеното пюре, посолява се, долива се малко вряла вода, затваря се с капак и се задушава до омекване.

Готовото месо се вади и се реже на парчета. Сосът от задушаването се сгъстява със запеченото на тиган брашно, долива се виното и при нужда се добавя малко вряла вода за разреждане. Сосът се претрива през гевгир и в него се слага месото. Сервира се с ориз или макаронени изделия.