Приготвяне на сладкиши без печене

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Понякога развихрянето в кухнята ни отнема почти целия ден. Особено ако правим нещо ново и непознато. Тогава вниманието ни е повишено и почти не ни остава време за нищо друго. Често пъти заради основното ястие пренебрегваме десерта, за него просто не остава време.

Цялата предварителна подготовка и после изпичането, поглеждането, за да не загори и т.н. са разправия. За да избягваме подобни проблеми, а и да не стоим цял ден над печката, ще ви предложим няколко варианта за десерти, за които не е необходимо изобщо да подлагаме на печене.

Всъщност подобни десерти има толкова много, но повечето просто не сме се сетили да приготвим. Не можем да не споменем вкусната и лека плодова салата, към която могат да се добавят най-различни вкусове – освен плодовете, може да си направите дресинг от лимони и малко ромова есенция или някакъв друг ваш любим аромат. Плодовете са въпрос на избор, но е хубаво да балансирате между кисели и сладки, за да не стане твърде сладко или кисело.

Друго интересно сладко предложение е кисело мляко с плодове – към него могат да се добавят захар или конфитюр, вкусно е, леко е и става изключително бързо. Макар, че отнема доста време за приготовление, все пак не му е необходимо печене, затова трябва да кажем и ароматния и вкусен десерт тирамису. Капризен десерт, в който се слагат няколко аромата, както споменахме приготвя се дълго и се изяжда изключително бързо.

За по-топлите дни, които вече наближават, препоръчваме да си направите чийзкейк без яйца, с цедено кисело мляко и извара. Много лек десерт и много вкусен. Бисквитената торта е класиката на сладкишите без печене – вярно има нужда от затопляне на млякото и всъщност не е съвсем без термична обработка, но пък определено е без печене. Различни кремове, за които е нужно само варене също са адекватен избор.

Направете си бананов крем, за който ви трябват ½ л прясно мляко, банани, 3 жълтъка, 3 с.л брашно, ¾ ч.ч захар, 1 ванилия.

Слагате млякото на котлона заедно със захарта да заври. През това време смесвате ½ ч.ч студено мляко с жълтъците и брашното, добавете и ванилията. Бъркайте енергично и слагайте брашното лъжица по лъжица. Идеята е да няма бучки. След като вече е загряло млякото, отдръпнете го от котлона и започнете на тънка струя да наливате сместа с брашното и яйцата, като едновременно с това разбърквате млякото.

Когато стане еднородна смес, връщате на котлона и отново оставяте да заври. През това време бананите хубаво се намачкват или пасират. Ако сте подбрали по-меки плодове, ще се получи по-лесно. Когато кремът е заврял го оставяте да се сгъсти като го бъркате постоянно. След това отдръпвате от котлона и добавяте бананите. Ако обичате ядки, може да смелите много на ситно орехи и да ги сложите заедно с бананите. Кремчето се слага в подходящи чаши и се оставя да се охлади.

Ако предпочитате друг вид сладки, предлагаме ви орехови курабии, за които отново не е нужно да ги подлагате на термична обработка. Единственото условие при тях е, да сте убедени, че яйцето, което ще използвате, е прясно.

Орехови курабии

Необходими продукти: 1 яйце, 1 пак. масло, 1 ч.ч. орехи, 3 с.л какао, пудра захар около 1 к.ч., 180 г какаови бисквити

Начин на приготвяне: Натрошавате орехите и бисквитите в блендер после добавяте пудрата захар, какаото, яйцето. Можете да ги натрошите и на ръка ако не разполагате с кухненски робот. Всичко това добре се обърква и се слага разтопеното масло. От получените продукти омесвате тесто, което трябва да оформите като курабии. След това ги слагате на хладно в хладилника да стегнат. След няколко часа са готови за консумация.