Усложнение след раждането – инфекции ‚ бяло течение

1
Добави коментар
yApple

Кървенето след раждане, наподобяващо менструално, изчезва в рамките на 40 дни, променя своя характер, интензитет и цвят.  Понякога обаче то е съпроводено със симптоми, които не бива да пренебрегваш.

Рискът от инфекциозни заболявания на влагалището матката и яйчниците след раждането е повишен, особено при наличието на хронични инфекции от периода на бременността. Пониженият имунитет в този период обостря тези състояния. Усложненията около раждането, свързани с прилагането на инструментални  методи при родоразрешението: продължително раждане след изтичане на околоплодните води, акушерски операции, задържането на плацентарни части, шевове и др., са фактори, които способстват за развитие на инфекции и проникване на патогенни микроорганизми.

Засиленото течение от влагалището, което възниква в първите седмици след раждането, може да бъде инфекциозно и неинфекциозно. То може да е свързано както със събитията случили се по време на родилния процес и непосредствено след него, така и вследствие на хормоналните промени, настъпващи в организма на жената в този период.

Инфекциозните заболявания са основната група следродилни заболявания. Към тях се отнасят най-вече инфекции на родилните пътища.
Възпалителните заболявания често тръгват от инфектиране на рани на повърхността на матката, маточната шийка, влагалището, перинеума. Възможно е инфекциозното заболяване да се породи, заради активизирането на собствена условно-патогенна микрофлора.

Сигнали за инфекция на влагалището:

подуване на лигавицата (отточна и зачервена вулва и влагалищни стени);
парене и сърбеж;
прекалено обилен и неприятен по консистенция и цвят секрет. Той може да е сивкав, жълтеникав, зеленикав, наподобяващ пресечено мляко;
миризмата е остра;
често уриниране, болка и парене при уриниране.

Видове влагалищно течение:

Физиологична Левкорея е формата на защитен механизъм. Така се поддържа баланса на вагиналната флора. Това жълтеникаво течение помага за запазване еластичността на вагиналните тъкани. Вагинално течение или левкорея се освобождава от влагалището в резултат на естрогенна стимулация.

Възпалителна Левкорея е друг вид вагинално течение, което се появява и се отделя в резултат на възпаление или претоварване на лигавицата. Ако този секрет е жълтеникав и с лоша миризма, трябва веднага да се направи консултация с акушер-гинеколог. Този тип левкорея може да бъде резултат от редица инфекции – органични бактериални или полово предавани болести и не бива да се бърка с лохиите, които би трябвало да изчезнат напълно след 3-4 седмици.

Виолета Калъпова
консултант: д-р Силвия Савова
 

Съдържание

Полезно за мама
За бременната
16 Чудното пътуване на твоето бебе
20 Доктор на повикване
24 Първи и втори месец на бременността
26 Внимание!!! Празници
28 Цистит
30 Анатомия на храната
34 Шопинг – За топли разходки

За детето
36 Форма и размери на зърната на гърдите
39 Доктор на повикване
42 Не на хремата
44 Рефлукс при кърмачета
49 Козметика: Зимни ласки
50 Когато детето хапе
52 Обърнат режим
55 Специални страници: Всичко за близнаците
62 Шезлонгът – ползи и употреба
64 Изкуството на майчинството
68 Конкурси и анонси
69 Рецепти
72 Разкрий емоциите на мъника
73 Шопинг – Залъгалки и гризалки
74 5 правила за пълноценно хранене
76 Шопинг – Пухкави и топли

Специално за мама
78 Усложнение след раждането – инфекции, бяло течение
80 Да бъда или да не бъда… супер мама
82 Като Пепеляшка
84 Разходка в облаците
86 Козметика: За изящни стъпала
За цялото семейство
88 Пътеводител за употреба на бъдещи татковци
90 30-те правила на успешния брак
94 Тези луди празници!
98 Конкурс: Виж колко съм сладък!