Вълшебникът Фон дьо Тен

1
Добави коментар
yApple

Красивата кожа е признак за младост, добро здраве, грижливо поддържане, чудесни гени или комбинация от всичко това. Ако обаче не се вписвате в нито едно от изброените условия, на помощ ви идва вълшебникът Фон дьо Тен.

Мазна, зряла, млада или прекалено суха. Всяка кожа има своите особености и съответния начин на третиране. Научете се да подбирате вашия фон дьо тен спрямо типа кожа! Само така той ще стои естествено.

Най-добре, ако основата на грима ви е незабележима и нея усещате върху лицето си. Ако е обратното значи не сте подбрали правилно фон дьо тена.

Съвременните продукти изглаждат кожата и изравняват тена й. И я обгрижват почти като крем. Съответно и изборът ви трябва да е такъв, сякаш избирате крем – фон дьо тенът е добре да е съобразен с типа кожа и възрастта. Когато кожата е суха, препоръчваме по-течни основи, с овлажняващи свойства. Зрялата има нужда от нещо по-специално, което да изпълни, дори да редуцира бръчките, така че продуктът  да не се събира около устата и носа на браздички. Тези основи обикновено са изсветляващи, без матов пудрен завършек (което състарява). Мазната/смесен тип кожа предпочита фон дьо тените без мазнини, които не провокират неприятно лъщене.

Коя текстура да предпочетете
Според ефекта, който искате да постигнете (да прикриете недостатък, да изравните тена си или да предадете блясък на кожата), текстурата на фон дьо тена ще е различна:

Флуидна (по-течна) Идеална е за постигане на естествен грим, тъй като, веднъж нанесен, този фон дьо тен е почти незабележим. Същевременно освежава кожата и заличава малките несъвършенства по лицето. Има два типа флуиден фон дьо тен -хидратиращ, който придава сатенена мекота и свежест и подхожда на всички типове кожа, и матиращ, който прикрива недостатъците й, има кадифен ефект и улеснява гримирането. Вторият вид е идеален за склонна към лъскавина кожа (най-вече смесената и мазната).

Под формата на пяна
С нейна помощ също се постига въз-можно най-естествен вид. За разлика от флуидната текстура обаче тук ефектът е малко по-покривен, но без да води до напластяване. Представлява въз-душна пудра, претворена в гел, която се нанася изключително лесно и се разстила без усилие. Доставя приятно усещане при допир с кожата, защото попива мигновено и се слива с нея. Подходяща е за всички типове кожа, дори най-чувствителните.

Компактна
По-плътна и покривна, тя е идеална, ако искаме да изравним изцяло тена си. Този тип фон дьо тен ни осигурява кадифен завършек и изискан вид. Адаптиран, за да заличи всички несъвършенства на кожата, той е подходящ за по-елегантен и завършен грим. Съществуват два вида компактен фон дьо тен. Първият е под формата на крем, който придава сатенена мекота и е подходящ за смесена и суха кожа. Вторият вид е под формата на пудра. Жените, които нямат много време, са най-големите му почитателки, тъй като прави кожата прасковено гладка и се нанася много бързо. Препоръчва се за смесена кожа или за склонна към лъскавина.

Стик
Практичен и лесен за употреба, той се нанася директно върху лицето без помощта на четка или други средства. Побира се без проблем в дамската чанта и ни позволява бързо и най-вече дискретно да освежим грима си през деня. Подходящ е за нормална до суха кожа. За мазна е по-добре да го избягваме.

Тениращ крем
По-дискретен от класическия фон дьо тен, тениращият е и по-малко плътен. Той е практичен и удобен за ползване. Прави кожата ни мека и гладка. Допълнителното му предимство е, че е обогатен с хидратиращи съставки и може да замести напълно дневния ни овлажняващ крем.