Атрофичният ринит може ли да ме лиши от обоняние?

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

От известно време страдам от постоянна хрема. Отначало си мислех, че ще премине след простудата. След това реших, че може да е свързана с някакъв алерген и рано или късно ще се отърва от нея. Когато обаче посетих специалист, се оказа, че страдам от атрофичен ринит. Моля вашите консултанти да обяснят причините за това заболяване. Какво го различава от обичайния ринит? И понеже не ми помагат капките за нос, а и докторът ме предупреди да не прекалявам с тях, моля да посочите народни рецепти за това заболяване. Благодаря предварително!

Атрофичният ринит е хронично възпаление в носната кухина, което води до атрофия на носната лигавица. Заболяването се съпровожда с постоянна сухота в носа, много гъсти и трудно отделящи се секрети с жълто-зелен цвят, а при по-сериозно състояние те издават много неприятна миризма. Типичното е, че се понижава обонянието, а понякога напълно изчезва.
Няколко са причините за развитие на тази болест: първата е наследствена, втората – инфекциозна, третата екологична. Някои специалисти обаче смятат, че атрофията на носната лигавица е пряко свързана с общия атрофичен процес, протичащ в организма. Т.е. ако страдате от атрофичен гастрит, съществува много голям риск да развиете и атрофичен ринит.

При тази болест капките няма да помогнат
Съществена част от профилактиката и лечението е задължителното овлажняване на въздуха в помещенията

Основното лечение се състои в редовно прочистване на засъхналите секрети и овлажняване на носната кухина чрез промивки. В случая е наложително да използвате специален разтвор от натриев хлорид, който се продава в аптеките, като добавяте и по 2-3 капки 10-процентов спиртов разтвор от йод. Освен това си правете инхалации с морска сол по 2-3 пъти на ден. Но това не е достатъчно.

При атрофичен ринит се предписват и антибиотици, както и препарати за подобряване на микроциркулацията в носната лигавица. Понякога се налага да се приемат препарати с желязо. По отношение на капките – от време на време можете да ги използвате за облекчаване на състоянието, но никога не забравяйте, че капките се ползват не повече от 7 дни, независимо какви са.

Впрочем!
Важно е да се пазите от простуда и от течение. Често проветрявайте и овлажнявайте въздуха в помещението. За да осъзнаете колко важна е тази мярка, специалистите посочват примери, когато напълно излекувани хора от атрофичен ринит се приберат у дома, попаднат в много суха среда и ефектът от лечението напълно изчезва.

Яна БОЯДЖИЕВА