Утопия | Отпечатъците на живота

26
Добави коментар
pkutopia
pkutopia

Докога ще се сещаме за децата в нужда само по коледа? 
Кога най – накрая България ще спре да харчи пари за глупости?  Държавата може да си позволи  50 000  хил. лв. от европейските фондове тази година и 100 000 хил. лв.  от миналата за да се сдобие земеделското министерство с профил в БЕЗПЛАТНИТЕ социални мрежи фейсбук и туитър,  но не може да отдели и две стотинки за децата в нужда.  Да вярно, че коледа мина и медиите приключиха с рекламните си кампании, но само по коледа ли стават чудеса?

Ако е така и това е Българската действителност аз не искам да съм част от нея. Още колко време трябва да чакаме нещо да се промени? Кога  ще осъзнаем, че промяната е вътре в нас? Сещам се за една древна басня. Един ученик попитал учителя си:

–    Още много ли ще чакаме промяната към по-доброто учителю?Замислен учителят му отвърнал:-    Ако чакате, наистина ще е дълго!

Стига сме чакали.  Нека ви разкажа за една иновативна идея. Методика за обучение и терапевтиране на деца аутисти, разработвана в продължение на четири години от група Български  практикуващи педагози, логопеди и психолози, занимаващи се с деца с увреждания.

Методическата система EASYTALK THERAPIST е разработена с идеята да подобри комуникацията и терапевтирането на децата с аутизъм, генерализирани разстройства в развитието и различните комуникативни и говорни проблеми,  давайки сериозен инструмент в ръцете на родителите и терапевтите (сурдопедагози, логопеди, психолози, специални педагози) и учителите на деца с увреждания. Това е един съвременен начин да се  подобри образованието и терапевтирането на деца със специални образователни потребности, като така процеса на работа  с децата и педагога лесно би продължил и у дома с родителите.

Най добрият начин да бъдат обучавани и терапевтирани децата е в игрова ситуация. Дидактичните материали, с които се работи при децата със специални потребности са сходни  с тези и при децата в норма, но в единият случай се използват за обучение, а в другият се цели развитието на процеси (терапевтиране).

Днешните деца се ориентират изключително бързо с новите технологии в сравнение с нас, това е и едно от нещата вдъхновили създаването на методиката: „EASYTALK THERAPIST”, така че детето детето ви да може да се самоубочава, да играе или терапевтира.

Това е задължителен момент за ефективността в логопедичната и психологична терапия. Всъщност не съществува реално истинска, професионална  терапия, без активното участие на родителите. А какво означава активни участници? Отговорът е ко-терапевти.
Крайно време беше да се погледне прагматично и отговорно  на проблема. В крайна сметка сме част от един високотехнологичен свят.

Задачата, която сега стои пред екипа е да създаде софтуер, на базата на вече създадената методика, който да е съвместим с платформите – Android, iPhone, iPad, Windows 8, както и сериозна реклама за налагането му. Проекта наистина е доста голям, но както често се случва  основният проблем е недостигът на пари.

 И пакар многобройните трудности и неразбирането от страна на държавата, (която в последно време съвсем я няма) както и различните  институции и неправителствени организации, работещи в сектора да отказват помощ, тази група Български иноватори не се е отказала и продължава да кандидатства пред всички възможни инстанции.

Кампанията по набиране на средства се извършва чрез този сайт: indiegogo.com
Сега не е Коледа, и не исках да пиша неща от рода : „Помогнете на невидимите деца в българия“, или подобни. Но бих искал да помоля всеки да помогнете на тези деца, кой с каквото може и желае. Важно е да се спомене, че след създаването на този софтуер децата с аутизъм в България ще могат да го използват  напълно безплатно, което е и основната идея на проекта.

Не ми се иска да се сещаме за тези деца само по Коледа. Всичко е въпрос на желание, няма непостижими неща.

За да види бял свят този проект са необходими смешните 20.000 EUR. Сигурен съм, че ако всеки един от пушачите в България, дари парите от една кутия цигари за тази кауза, необходимата сума ще бъде събрана адски бързо.

Ако желаете да покрепите тази кауза споделяйки публикацията, или пък дарите малка сума може да го направите от тук.: EASYTALK THERAPIST