Ароматна питка с гъби, маслини и червени чушки

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Ароматна питка с гъби, маслини и червени чушки

от готварската книга на Добринка Петкова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за тестото:
1 кг брашно
1/2 кубче мая
1 ч.л захар
1 с.л сол
1 ч. л. оцет
3 с. л. олио
250 мл прясно мляко
250 мл топла вода
1 яйце

за плънка:
1 щипка чесън на прах
чубрица
босилек
мащерка
1 с. л. разтопено масло
2 бр печени червени чушки
10 бр маслини
5-6 бр гъби от консерва

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Млякото се смесва с водата (топли) и в тях се разтваря маята. Прави се кладенче в пресятото брашно, сипват се захарта, оцета, олиото, белтъка (жълтъка остава за намазване) и маята. Замесва се меко тесто, оставя се да втаса, докато удвои обема си.

През това време си направете плънката, като задушите леко нарязаните маслини, гъби и печените червени чушки, нарязани на ситно. Отделно разбъркайте в малко масло мащерка, босилек, чубрица, чесън на прах или други подправки по ваш вкус. Вземете втасалото тесто и го разточете на голяма кора. Намажете го с ароматното масло и разстелете плънката. Навийте на руло, срежете краищата и го съберете на венец. Преместете го върху хартия за печене, така ще ви е по удобно да я оформите. С ножица нарежете венеца от външната страна, но не до края.

Подреждането става така: едно парче на вътре, две остават навън, като леко ги накланяте на една страна да се захлупят. Така правите и с останалите парчета. В средата сложете отрязаните краища. Премествате в тавата, слагате върху тенджера с вряща вода да втаса, намазвате с разбит жълтък с малко прясно мляко и печете в загрята фурна на 200 гр до готовност. Извадете и намажете с масло.

Продукти:
брашно, мая, захар, сол, оцет, олио, прясно мляко, вода, яйца, чесън на прах, чубрица, босилек, мащерка, краве масло, червени чушки, маслини, гъби

Тагове:
Рецепти за Коледа, Рецепти за Нова година, Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »