Ивайло Иванов посети Дом за деца

1
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов посети днес Дом за деца лишени от родителски грижи „Пеньо и Мария Велкови“  във Велико Търново. Той бе поканен да гостува в институцията от Слави Михайлов, бивш председател на Националното сдружението на сираците у нас.

Ивайло Иванов бе поздравен от децата с песни и танци. Те му връчиха и картина, изработена от тях. Той им върна жеста като им поднесе лакомства. След това разгледа Дома и посети стаите на малчуганите. Иванов поздрави всички деца и им пожела всичко най-добро, да са живи и здрави и да ходят редовно на училище или детска градина.

На срещата присъстваха и Мария Стоянчева, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“, Росица Димитрова, шеф на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново, Мая Пешева, директор на Общинската дирекция „Социално подпомагане“ и Катя Василева, директор на Отдел „Закрила на детето“ във Велико Търново.

„Тази година успяхме да осигурим допълнителни средства. С 10 % са вдигнати всички стандарти. Парите за домовете са с 16, 9 млн. лева повече или общо 169 млн. лева в бюджета за тази година“, коментира Ивайло Иванов. Той посочи, че държавата добре работи и с НПО-та. Според него е важно, защото благодарение на съвместната им работа и децата постигат по-добри резултати.

Затворени към момента са пет дома, изграждат се 150 центрове от семеен и защитен тип. Те ще са готови до края на тази година. Най-вече децата с умствена изостаналост ще са изведени там. 50 вече са настанени. Около 20 са осиновени, а други са при близки или роднини.

„Проектът за приемните семейства върви добре. До момента 800 семействата  кандидатстват за него. Като цяло 1500 са приемните семейства, откакто е започнала програмата. 235 деца вече са настанени, за другите върви напасването на родителите“, съобщи още изп. директор на Агенцията за социално подпомагане.

Според него приемната грижа е най-добрата грижа след осиновяването, защото е най-близка до семейната среда. Доста време отнема и процедурата по одобрение и проучване и понякога семействата се отказват, но според Иванов това е нормално. Срокът не е по-дълъг от този в чужбина.

„Децата настанени в институции намаляват. Те са 1200 по-малко, отколкото за предходната година. Предприемаме всички мерки да не ги настаняваме“, допълни още Ивайло Иванов.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.