Защо може да ни боли глава?

6
Добави коментар
Galana
Galana

Главоболието е може би едно от най-досаните и неприятни болки след зъбобола. То може да бъде предизвикано от какво ли не. Затова преди да посегнете към болкоуспокояващо, а може би наравно с него, намерете причината за неговото възникване и потърсете решение на своя проблем. Тогава ще се отървете и от главоболието.

Стресът на работното място

Много голям процент от внезапните главоболия са именно резултат от стреса и напрежението на работното място или пък заради отношение на по-висшестоящ. Това, което прави стресът в случая е да стимулира производството на един хормон, кортизол, който е наричан хормона на стреса. Той има голяма вероятност да доведе до голяма чувствителност на нервните пътеки в мозъка, а оттам да се стигне и до напрежение в главата и болка съответно. Затова след края на работния ден задължително намерете начин за разпускате и релаксирате от натовареността на работата – било йога, медитация, спорт или просто разходка, но освободете натрупалото се напрежение.

Промените във времето

Всяка промяна във времето – вариацията на температурата на въздуха, може да са причина за мигрезионен пристъп или главоболие. Най-честите промени, които влияят на нервната ни система, са предимно задушното и слънчево време, както и промяната в атмосфреното налягане. В такива случаи, когато сте на лятна почивка, задължително се пият много течности.  

Силни аромати

Всички знаем, че дори и приятна някоя миризма може да ни причини неприятно главоболие дори гадене. Това е така, защото ароматите са твърде силни, а понякога нервната ни система е твърде чувствително обострена. Или пък прекалено претоварена от миризми около вас, та в крайна сметка се предава и усети ли силен аромат, идващ от парфюми, шампоани, бои, лакове, ароматни свещи, сигнализира с тягостна болка в главата. Обърнете внимание на този факт и се опитайте да отстраните или намалите причинителя на проблема.

Ластици, шноли, диадеми

Не случайно майка ви ви е казвала, че опънатата коса може да причини главоболие. Има голяма истина в това. Различните аксесоари за коса, като фиби, ластик, диадема или пък шнола, може да са отговорни за главоболието. Те пораждат напрежение на съединителната тъкан на кожата на главата, което да доведе до появата на главоболие. Затова, когато се връзвате, не стягайте прекалено ластика, използвайте фиби, шноли и диадеми, изработени само от меки, гъвкави материали, които няма да се впиват в главата. При усещане за болка, да се махат от главата.

Физическите дейности

Колкото и спортът да е здраве, понякога той може да е отговорен за главоболиет. Или по-точно силовите неговите разновидности. Даже и секса понякога може да е виновен. Това става, когато се повишава налягането по време на физическа дейност и оттам ни заболява главата. Тъй като пулсът е ускорен, кръвта нахлува в глвата. При силна сексуална възбуда пък има хора, които могат да усетят спазми в задната част на главата което пък се дължи на прекомерното свиване на някои мускули, например тези в областта на шията.