Кога и как се сеят морковите?

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

 
1
2
3
4
5

(46 гласа, оценка 4.15 от 5)

Срокове за сеитба на моркови

За по-ранно полско производство сеитбата на  моркови започва от 20 февруари докъм 10 март, за средно ранно полско производство на моркови – през първата половина на април, и за късно производство – около средата на юни.

Морковите може да се сеят от февруари докъм средата на юни. По-късното садене на моркови дават по-ниски добиви, но по-качествени кореноплоди. За по-късните сеитби на морковите трябва да се осигури равномерна почвена влажност до поникването на семената, напр. чрез предсеитбена поливка. Удобството на по-ранното садене на моркови (през март) е в това, че семената на морковите поникват без допълнителни грижи за почвената влага и добивът е по-висок.

За получаване на по-ранни добиви морковите се засяват и предзимно през декември. Предзимно засетите семена поникват рано през пролетта и осигуряват с около 1 месец по-ранна продукция от ранните пролетни посеви.

Сеитба на моркови

Върху подравнената повърхност на кавалите (тировете) се отварят две браздички, на разстояние около 20 см една от друга. Семената се сеят ръчно в браздичките, след което се заравят с греблото. Отгоре може да се разхвърли и пресят разложен оборски тор – мулчира се, за да се запази влагата. Притъпква се леко с дъска.

Засява се и разпръснато, ръчно, върху загладената повърхност на кавалите. Семената на морковите се зариват чрез често и плитко накопаване с мотиката или греблото. Мулчира се с разложен оборски тор и се притъпква.

При редова сеитба на моркови на равна повърхност се сее на 4-редови ленти: 70 см между лентите и по 30 см между редовете в лентата.

Дълбочината на сеитбата на морковите е 2-3 см при сеитбена норма 60-80 гр. семена на 100 м2.