Телешко със спанак и ориз

1
Добави коментар
yApple

Телешко със спанак и ориз

от готварската книга на Живка Андонова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

750 грама телешко месо
1 килограм спанак
1 чаена чаша ориз
1 кафеена чашка олио
4-5 стръка зелен кромид лук
3 моркова
сол
джоджен
млян черен пипер
червен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се нарязва на едри парчета, запържва се леко в част от мазнината, така че соковете му да се запечатат, когато се зачерви леко се посолява и се поръсва с черен и червен пипер. При месото се слагат нарязаните на кубчета моркови и се наливат 3 чаени чаши вода, след това се оставя да се свари на умерен огън. През това време спанакът се почиства и измива добре на обилно течаща вода и се попарва във вряща вода за около 5 минути. Отцежда се и се нарязва на ситно, лукът се почиства, измива и също се нарязва на дребно. В останалото олио се запържва почистеният и измит ориз, заедно с него се запържват и вече подготвените спанак и лук, поставя се и свареното междувременно месо. Всичко се залива с останалия при варенето на месото бульон, като се допълва с вода ако е необходимо, така че общото количество на течността да е 3 чаени чаши. Ястието се посолява, ако е необходимо, добавя се нарязаният джоджен и се слага в тава. Пече се във фурна на 250 градуса докато оризът попие напълно всичката течност.

Продукти:
телешко месо, спанак, ориз, олио, лук, моркови, сол, джоджен, черен пипер, червен пипер

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »