Си Дзинпин встъпи в длъжност като президент на Китай

1
Добави коментар
yApple

Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

По-рано днес Си Дзинпин официално встъпи в длъжност като новият президент на Китай, наследявайки поста от Ху Дзинтао, съобщава Financial Times.

На церемонията в Пекин – кулминация на извършваната веднъж на десетилетие смяна на китайското ръководство – делегатите на Националния конгрес, китайският парламент, избраха Си за президент на страната до 2023 г. с 2952 гласа „за“, 3 „въздържали се“ и 1 глас „против“.

Президентският пост в Китай има като цяло церемониална функция. Миналия ноември обаче Си получи двата най-важни поста в страната – този на генерален секретар на Комунистическата партия и председател на централната военна комисия.

За четирите месеца, след като стана ясно, че Си ще поеме кормилото на китайската държава, новият държавен глава извърши първите, макар и козметични, промени в управлението на страната.

Той стартира кампания срещу корупцията, която накара редица официални лица да престанат да парадират с богатството си. Според анализаторите обаче няма данни, че Си възнамерява да предприеме по-фундаментални реформи.