Антимафиоти удариха най-мощната престъпна банда в Кърджали след „ерата Роко“

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Старата кърджалийска чаршия – улица „Републиканска”, където са концентрирани банки, златарски ателиета, чейндж-бюра, скъпарски бутици и пр., отново стана арена на показна полицейска акция. След близо 16 години, когато спецченгета от ГДБОП измъкнаха по бели гащи от спалнята скандалния „бизнесмен” Ерджан Рашид-Роко, поступаха го „малко” и така започнаха едни сложни съдебно-процесуални действия, в навечерието на тазгодишния 8 март, малко преди търговците да приберат сергиите си, около 50 ченгета – маскирани и униформени, отцепват улицата, затварят еднопосочното движение и започва големият екшън. Местното „Капалъ чарши” е в паника и ужас. Всеки си мисли, че някъде е поставена бомба. “Бомбата” всъщност се оказва далавери за милиони! По време на зрелищната акция са закопчани добре познатите сарафи от „Републиканска” Юксел Юсеин-Златния, синът му Селяхтин Юсеин с прякор Цефа, и бодигардът им. Преди това прокуратурата е обвинила „великолепната тройка” в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва различни по вид престъпления – укриване на данъци, контрабанден внос на злато, незаконни сделки с благородни метали… А какво ще се появи впоследствие от „разностранните” им интереси и дали единият капитал води към другия, по-печеливш – дрога и проституция, тепърва ще узнаем от разследващите органи.

Най-различни инстанции нюхат по петите на местната банда още от средата на 2011 г. – прокуратура, сектор „Икономическа полиция” към ОД на МВР-Кърджали, ГДБОП и НАП. „Оттогава са и първите сигнали, че Юксел и Селяхтин Юсеин вършат крупни далавери на пъпа на Кърджали. При акцията са спипани благородни метали за 1,2 млн. лв., над 17 килограма контрабандно злато, за което се предполага, че е внесено незаконно от Турция, суми в различни валути с неизяснен произход, най-вече евро – цели 3 кашона на стойност 350 000 лева, записи на заповеди за 1,5 млн. лв., прибират като веществени доказателства за незаконната дейност на баща и син спецченгетата.

В далаверата, която ще се окаже най-крупната за началото на века в Кърджали, се оказва замесен и служителят от местното НАП Васил Герджилов. Той е данъчен инспектор в сектор „Приходи”, оформял перфектно-счетоводно незаконната дейност и давал указания как другите участници да я прикриват. Герджилов получавал тлъсто заплащане, за да изготвя фалшиви документи за произход на златото и също така да декларира малки обороти в приходната агенция. Според запознати той се включил в “златната далавера”, след като не му се уредил въпросът да стане шеф на митницата в Кърджали. Пробвал се също и да смени дългогодишния шеф на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), но и там не успял. Явно е решил да си компенсира, коментират негови колеги, които били изумени като научили, че докато се е гласил за пред ексмитническия шеф Ваньо Танов и се е бутал за важните назначения, Герджилов е правел пачки.

По първоначални данни бандитите са се занимавали и с лихварство.

„Установено е, че в златарските магазини на баща и син са отчитани минимални продажби на ювелирни изделия от благороден метал. В Турция е много по-евтин, а тук се котира десетократно по-скъпо. По този начин собствениците им едновременно са прикривали както търговията с контрабандно злато, така и дължими данъци по сделките. Щетите за държавата ще се окажат доста големи”, твърдят специалисти-криминалисти, които засега не прогнозират какво още ще излезе на бял свят.

„Далаверата е много по-голяма от тази, която официално се появи в публичното пространство. Роко ще се окаже един фукария на фона на комшиите си от ул. „Републиканска” – вижте само какви джипове и лимузини са паркирани на най-оживената търговска улица в Кърджали! А тук, което е по-шашардисващо, клиенти почти няма. Нормално ли е чейндж-бюрата, златарските ателиета да са толкоз нагъсто в един град с умиращи функции?!”, открехва се 65-годишният бивш тираджия Асен Тренчев.

Златния Юсеин ще се откупи, убедени са други негови съграждани. Преди 12 години той пак е бил обект на спецакция, при която му е иззета внушителна сума в различна валута – 264 123 лева, 51 000 щатски долара и 500 евро, пише „Родопи voice“. Тогава с протокол за претърсване и изземване от лек автомобил марка „Ауди“ А4 са иззети парични суми в различна валута – 146 853 лева, 500 евро и 51 000 щатски долара. От лек автомобил марка „БМВ“ пък са смъкнати 117 270 лева.

Кърджали,
Георги АНДОНОВ,
Яна ТИНКОВА