Ненчо Илчев пази писмо от Сенко от 1986 г.

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

През 1920 г., когато Мистер Сенко (Евстати Христов Карайончев – б.а.) вече работел в цирка, едно момче отишло при него и го помолило за 20 лв., с които да си купи билет за Враца. В замяна щял да го научи на фокус с карти. Това е първата илюзия, с която Сенко започва да печели. Години по-късно я описва на малко листче и я дава на младия си колега, актьора Ненчо Илчев.

Комикът се запалил по изкуството още когато бил 13-годишен. Видял фокус на Али Бонго в предаването „Пет вълшебни минутки“ и сам го разгадал. „Беше за един конец, който накъсва на малки парченца, слага ги едно до друго и като опъне – конецът пак е цял“, спомня си Ненчо.

Оттогава магията започнала да го вълнува все повече. Но всичко започнало с едно писмо до Сенко през 1986 г., когато разбрал, че мечтите наистина се сбъдват. Илюзионистът му отговорил и го поканил в дома си, където му разкрил фокуса с картите. Оттогава Илчев събира архив за Сенко – статии, снимки, и, разбира се, още пази писмото, с което той му отговорил.

Почти 30 г. по-късно Ненчо вече знае всички тайни на илюзиониста. Нещо повече – от догодина ще пали крушки с искри от пръстите си, като сяда на електрическия му стол, през който протича 220-волтов ток, ще затваря асистентка в бъчва, от която никой няма да може да я извади, и ще яде бръснарски ножчета.

Откупил реквизита за коронните му номера от ученика му Харди (Георги Георгиев – б.а.), който е пенсионер и от години живее в Италия. Така вече е събрал и изчезващото радио, и маската, с която илюзионистът свалял главата си. „Харди взел сандъците, щом Сенко се пенсионирал, заключил ги на тавана си и заминал за Италия“, разказва Ненчо. И така минали 40 години, докато той не се свързал с него.

Писал писмо на Харди и се срещнал с него, когато си бил в България преди около месец. „Даде ми всичко накуп – и стола, и бъчвата, и гилотината – всичко. Това нещо е обиколило всяко едно селце в България между 1925 и 1960 г.“, обяснява актьорът. Първо той се сдобил с реквизита на Орфи (Васил Николаев – б.а.) и след това започнал да обикаля по таваните на легендарните илюзионисти на миналия век. Амбицирал се и решил да не допусне това старо изкуство да изчезне прашасало.

„Най-много се радвам, че имам подкрепата на Евтим Милошев и Любо Нейков (продуцентите му – б.а.), които откликват на всяка една моя прищявка в това отношение, която, разбира се, е свързана с много финанси“, казва комикът.

След тези на Орфи събрал и сандъци от Лепас и Ник Дим Кос, (псевдоним на Никола Димитров Коцев – б.а.). Особено мил му е един от сандъците на факира Мити (Димитър Димитров, бащата на естрадния певец Емил Димитров – б.а.), който взел от снаха му Пепа. Синът му, брат на Емил Димитров, умира много млад – на 39 г. Скоро след това си отиват и Мити и Сузи. Остава само снахата Пепа, която много тежко преживяла загубата на съпруга си, затова не искала нищо да напомня за него. Продала и изхвърлила целия реквизит, като запазила само този сандък. Дала го на Ненчо.

Така той се сдобил с десетки сандъци, тежащи стотици килограми, които наредил в две зали в Театъра на армията и в едно помещение в НДК. Напълнил и цял един апартамент, който наел специално за реквизитите.

Илюзиите, които ще прави с тях, ще са част от новата програма на „Магията на Ненчо“ за догодина. Тогава актьорът ще ходи по сцената с разрязано на две тяло, като горната половина ще носи долната.

Илюзията е на Дейвид Копърфийлд, а преди няколко месеца Ненчо стана единственият, откупил патента за ефектния фокус.  

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти