Как да познаем пола на бебето без видеозон 1 28352

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Български и световни знаменитости очакват бебета през 2013 г. Някои от тях узнаха предварително пола на бебето при преглед с видеозон и го обявиха официално – например лидерът на БСП Сергей Станишев и спътницата му в живота Моника Йосифова ще имат момче.

Други обаче пазят пола на отрочето в тайна – съпругата на британския престолонаследник принц Уилям, Кейт Мидълтън – за малко се изпусна и каза, че очакват „дъ….“, но после се отметна, че не е имала това предвид.

Според народните поверия стегнат и висок корем означава момче, а нисък и разплут от двете страни – момиче. Оказва се обаче, че ключът към пола на отрочето не е коремът, а малко по-нагоре – бюстът на бременната!

Поне това се твърди в новоизлязлата в Англия книга с интригуващото заглавие „Раждат ли любителките на шоколад сладури“ от авторката Джийна Пинкот, цитирана във в. „Дейли мейл“.

Гръдната обиколка на жените, очакващи момиче, се увеличава средно с 8 см, докато на тези, носещи момче – само с 6 см. Научното обяснение е, че мъжките ембриони произвеждат хормона тестостерон и „изсмукват“ повече енергия от майката, което води до по-малък размер на бюста. Всеизвестното гадене и повръщане, което засяга над 75% от бременните в първите три месеца, се оказва изключително здравословно според книгата. Много от храните, към които бременните изпитват отвращение, съдържат токсини. Те не се усещат от нормалния организъм, но ембрионът, лишен все още от имунна система, реагира и се освобождава от тях чрез защитната реакция на повръщане. Например месото често съдържа бактерии и вируси, сиренето – гъбички, зеленчуците също са с вредни микроорганизми. Така че честото гадене и повръщане при употреба на тези храни е нещо нормално и полезно.

В този дух е установено, че при народите, използващи обилно царевица, гадене и повръщане при бременните почти няма. Научен факт е, че царевицата е храна, съдържаща най-малко токсини.

Япония пък – страната с най-голяма консумация на морска храна, изключително богата на токсини – е световен лидер при повръщането сред бременните. От друга страна, честото повръщане лишава ембриона от вода и соли, затова такива майки раждат деца, обичащи изключително солени храни – друг научен факт, цитиран в книгата.

Много от жените обожават шоколад, а това се оказва полезно за бебето! Изследване във Финландия на 300 майки, пристрастени към какаовия деликатес, доказва, че те са родили по-жизнени, весели, недепресирани и неревливи бебета. Причината се крие в хормона на щастието ендорфин, който се отделя при консумация от организма на майката. Той преминава през плацентата и прави бебето по-спокойно, щастливо и уравновесено.

Задавали ли сте си въпроса защо има „мъжки“ бащи – например Симеон Сакскобургготски, който има четирима синове, и „женски бащи“ – като Цветан Цветанов и Стефан Софиянски – с по 3 дъщери? Оказва се, че това не е случайно – някои от бащите носят ген, който определя пола на потомството. Университетът в Нюкасъл, Англия, проучва подробно 927 родословни дървета, обхващащи над половин милион души назад до времето на Шекспир. Изводът е: мъже с много братя е много по вероятно да станат бащи на момче. Обратното – мъже със сестри стават обикновено са „женски“ бащи.

Другият извод от проучването е, че страната на бащата е определяща за пола – няма никакво значение колко момчета има в рода по майчина линия. Оказало се още, че един на всеки 6 мъже притежава доминантния ген за „мъжки“ баща.

Медицински факт е, че повечето от контракциите за раждане започват в „малките“ часове между полунощ и 4 ч сутринта. Има ли закономерност и в това? Да, естествено – точно в този период от денонощието в женския организъм се покачват нивата на хормоните естриол и окситоцин – именно те предизвикват контракциите и разширението на матката, предшестващи раждането. Еволюционни психолози смятат, че човечеството е наследило това от пещерните времена, когато през нощта е било най-безопасното време от денонощието и всички членове на рода са били заедно, за да помагат на родилката.

В съвременните болници непосредствено след раждането отделят детето от майката, за да го изкъпят, повият и премерят. Това обаче не е правилно, защото в първите часове с майката след раждането се поражда неразривна връзка между нея и детето. Изследователи дали на току-що родени да подушат есенции на манго и череша. Месеци след това тези бебета показвали привързаност и предпочитание именно към тези аромати. Предполага се, че в първия час на бял свят детето трябва да свикне най-вече с миризмата на майка си.

Установена е и обратна връзка – майките, които са били в непосредствен контакт с бебето в „златния“ първи час след раждането, го кърмят по-спонтанно и по-дълго от останалите.

А има ли нещо по-хубаво за една майка от усмивката на собственото бебе? Научният отговор е: „Не!“ Сп. „Педиатрия“ описва майки, чийто мозък се следи от скенер, гледащи последователно видеоклипове с непознато дете, дете на приятелка и нейното собствено отроче. Детското личице предизвикало умиление у всички, но стрелките на уредите полудявали, когато майката гледала собственото си бебе. Освен това 73% от майките и 66% бащите през първите 3 месеца след раждането определили “ нашето гардже“ като най-красиво, умно и добро, независимо дали реве непрекъснато, или се нааква през 5 минути.

 

Народни вярвания

– Ако жената е с плоско коремче и вирнато дупе, детето ще бъде момиче, ако е с изпъкнало коремче и сплескано дупе – момче.

– Тъмните зони около зърната на гърдите означават момче.

– Ако по време на бременността хапва сладко и кисело, бебето ще е момиче, ако похапва люто и солено – момче.

– Ако някой я поръси със сол по главата, но без тя да знае, и след това тя се докосне по носа – ще е момче, а ако се докосне по брадата – момиче.

– Докато е бременна, жената не трябва да се подстригва, защото има опасност да отреже или да смали мъжкото достойнство на детето.

– Бременната да не яде гъби, за да не е отровно момичето.

– Ако майката седи с изпънати крака и някой ги прескочи, детето ще е куцо.

– Ако майката открадне или вземе нещо тайно и след това се докосне някъде, детето там ще има белег на това, което е откраднато.

– Ако се роди след 17 ч, детето ще е богато, а след 5 – ще е бедно.

– Когато започне раждането, на излизане от къщата се оставят всички врати отворени, за да мине всичко леко. Не трябва да се казва на никого, за да се роди безпроблемно.

– Не трябва да се прескачат кабели и маркучи, за да не се увие пъпната връв около бебето.

– Да не се вдигат ръце нагоре или нависоко, да не се простира, за да не е капризно детето.

– Жената не трябва да яде охлюви, за да не е лигаво детето.

– Преди раждането трябва да раздаде на комшиите сапун, за да мине леко раждането и бебето да се хлъзга.

– Ако се роди с трапчинки по бузите, значи Богородица го е целунала.

– Над леглото му се оставя метла, за да не е само.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти