Агнета от АББА пропя в нов диск след 10 години мълчание

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Ето я отново! Русокосата солистка от АББА Агнета Фелтскуг се връща към микрофона след 30 години!

След разпадането на известната шведска група през 1982 г. Агнета обърна гръб на блясъка на музикалния свят и бе обявена от медиите за най-мистериозната от четиримата изпълнители.

Вече на 62 години, Агнета пуска сега нов самостоятелен албум, който идва след почти 10 години пълно мълчание. Името му е „А“ и трябва да излезе през май.

„Никога не съм смятала, че ще пея отново, но когато чух първите три песни, не можах да кажа не“, разказва певицата. Преди 2 г. с нея се свързал известният шведски продуцент Йорген Елофсон, работил с Бритни Спиърс, Кели Кларксън и Селин Дион. Попитал я дали може да изсвири няколко песни, които искал да запише. Агнета му отговорила, че предложението е комплимент, но тя има притеснения как ще влезе отново в студио.

„Казах му, че първо трябва да си изясним няколко неща. Не бях пяла от почти 10 г. и нямах представа дали гласът ми изобщо „работи“, разказва Агнета пред Би Би Си. Тя имала и още едно условие – ако албумът звучи ретро, тя не иска да го записва, защото… защо е да прави такова нещо?

Албумът обаче показва, че гласните струни на Агнета все още са в чудесна форма. В него тя се изявява и като композитор на една от песните – When you loved someone and you’ve lost that one („Когато си обичал някого и си го загубил“). Историята на младата жена, която се разделя с любимия си, много напомня на собствената съдба на Агнета, а и последният кадър от клипа е 62-годишната певица, застанала пред непрощаващото нищо огледало.

Слушайки новата песен, човек се чуди защо Агнета не композира по-често, питат се музикални специалисти. „Просто загубих тренинг. В годините на АББА момчетата композираха почти всичко, а аз нямах време. Молили се ме много да направя нещо, но когато се приберяхме вкъщи, аз исках единствено да съм с децата си“, разказва тя.

Агнета изпява първата си песен в тв шоу по шведската телевизия, когато е на 17 години. Тя се запознава с музиканта Бьорн Улвеус в кафене, когато е на 19 г. Двамата се женят през 1971 г., една година преди създаването на АББА. Името на групата е акроним от първите букви на имената на членовете – Агнета Фелтскуг, Бьорн Улвеус, Бени Андершон и Ани-Фрид Люнгста, наричана още Фрида. Групата става световноизвестна, след като печели Евровизия с хита си „Ватерло“ през 1974 г.

Бени Андершон свири на орган на сватбата на Агнета и Бьорн. Първото им дете Линда Елин се ражда през февруари 1973 г., а синът им Петер Кристиан през декември 1977 г. Само година по-късно обаче двамата решават да се разделят и Агнета се изнася от семейния дом на Коледа през 1978 г. Агнета и Бьорн се разбират проваленият им брак да не променя работата им в АББА. Разводът вдъхновява Бьорн да напише The Winner Takes It All, който се превръща в един от най-големите хитове на АББА.

През златните години на групата Агнета не позволява на славата да я раздели от децата й. Тя си създава правило да не е повече от 2 седмици извън дома, за да е по-често покрай малките. Русокосата солистка изпитва и панически ужас от летене още от младини. Още докато са женени, тя купува билети за нея и за Бьорн на различни самолети, така че, ако се случи катастрофа, децата да не загубят и двамата си родители. Страхът се превръща във фобия след кошмарно преживяване в САЩ на едно от турнета на АББА през 1979 г., когато трябва бързо да се придвижат между Ню Йорк и Бостън. Агнета пътува с чартърен самолет, който преди това принадлежал на милионера авиатор Хауърд Хъгс. Машината влиза в окото на торнадо, заради което е затворено летището в Бостън. Самолетът свършва горивото, а около него е пълен мрак. Пилотът решава да кацне по спешност в Манчестър, щата Ню Хемпшир. Отказва се от първото кацане в последния момент. За щастие при втория опит успяват.

След това преживяване Агнета прави всичко възможно, за да не лети със самолет. Веднъж дори пристига във Великобритания с автобус за събитие. В последно време обаче пак е започнала да лети. Преодоляла паниката с помощта на терапевт, който я научава да гледа на пътуването по позитивен начин.

През 1990 г. Агнета се омъжва за шведски хирург, но бракът им трае едва 3 г. В края на 90-те години тя има връзка с холандски почитател, който е 16 г. по-млад от нея. След като Агнета решава да скъса с него, той започва да я преследва и се налага тя да се обърне за помощ към съда.

Извън песните си с АББА Фелтскуг има общо 11 самостоятелни албума и 378 млн. продадени копия. След АББА тя продължава няколко години със солова кариера, след което се оттегля да живее на изолирания остров Екеро западно от Стокхолм. Певицата обаче смята, че медиите са й създали погрешен образ на саможива личност. „Изобщо не е така. Аз съм много земна и нормална, просто обичам да си стоя у дома“, разказва тя пред Би Би Си. Обича да си спомня за АББА и е дарила всичките си костюми на музея на АББА, който ще бъде открит в Стокхолм през май. Не смята обаче, че групата може да се събере отново. „Беше толкова отдавна, ние остаряваме и всеки е поел отдавна по своя път“, смята Агнета.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти