GEO: Индустрията, която ни храни

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

>
Екология
>
Индустрията, която ни храни

Индустрията, която ни храни

Който днес в западния свят влезе в супермаркет, се изправя пред необозримо богат избор: в асортимента си магазините на някои от германските търговски вериги предлагат до 30 000 различни хранителни продукти. Вихър от цветове, красиви опаковки и изкусителни аромати.

Но много неща остават невидими: например теснотата на клетките, в които се отглеждат кокошките и прасетата, чието месо е изложено в хладилниците. Многото хиляди километри, които някои хранителни продукти са пропътували, преди да бъдат сортирани по рафтовете. Тропическите гори, които са били изсечени, за да се засади фураж за животни за Европа. Многобройните добавъчни вещества, с които се приготвят готовите храни.

Цената на удобството

Вероятно никога досега потребителят не е имал по-малко представа за това откъде всъщност идват храните му и как се произвеждат. Хората все по-рядко приготвят храната си сами. Сутрин заливат с малко мляко машинно приготвени корнфлейкс, на обяд ядат в стола на фирмата, а вечер изпичат във фурната някоя дълбоко замразена пица. Едва ли някой, когато отхапва от хлебчето си, се сеща за полюшващи се житни поля, даващи житото за брашното, или пък свързва миризмата на сочна пържола с тази на пасящото говедо. Вместо това в супермаркета хората се сблъскват с огромно количество естетично предложени и все по един и същ начин направени хранителни продукти.

Плодове и зеленчуци от цял свят се трупат целогодишно по сергиите. Говеждо, свинско, пилешко, пуешко, патешко и агнешко е изложено в хладилниците, изумителен брой екзотично изглеждащи шоколади с всевъзможни пълнежи и вкусови нотки изкушава купувачите, както и огромно предлагане от готови ястия. В германските градове днес е възможно да се пазарува 24 часа на ден. Купувачът очаква храните да са безопасни, свежи, дълготрайни и непрекъснато да са на разположение във всички краища на света, независимо от сезоните и времето им на реколта. Вероятно повечето от тези продукти наистина са здравословни, както и безпроблемни в екологично или етично отношение. Но разбира се, не всички.

Автор Хенинг Енгелн, Яна Хаусшилд и Райнер Халф

1 – 2 – 3 – 4
> »