GEO: Какво трябва да знаете за алергиите

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

>
Наука
>
Какво трябва да знаете за алергиите

Какво трябва да знаете за алергиите

1. Какви видове алергии има?

Лекарите различават четири вида алергии. Основа за класифицирането са имунологичните механизми.

Тип І обхваща „класическите“ алергии като сенна хрема, алергична астма и копривна треска. Характерно е участието на имуноглобулини от клас Е (IgE). Организмът реагира след няколко секунди до няколко минути на веществото дразнител и затова този тип се нарича и алергия с моментална реакция.

При тип ІІ имунната защита напада клетките на организма. В повечето случаи като алергени обикновено действат някои медикаменти – болкоуспокояващи или антибиотици. Веществата се свързват с червени кръвни телца или с отговарящите за съсирването тромбоцити. Там, където те се свързват, се прикачват и антитела и по този начин се открива възможност за разрушаване на клетките. Резултат от това е например анемията.

За тип ІІІ са характерни така наречените имунокомплекси, които се образуват от алергени и антитела. Те се закрепват например от вътрешната страна на кръвоносните съдове и предизвикват възпаления. В тази категория попада болестта на фермерите или т.нар. фермерски бял дроб, при който гъбични спори на мухъла възпаляват алвеолите.

Алергиите от Тип IV се предизвикват от сенсибилизирани T-клетки. Никел, хром или вещества от изкуствени материали проникват през кожата и се свързват с вещества и клетки на организма. Т-клетките разпознават и се борят срещу тези агломерати, като секретират трансмитери и привличат фагоцити. Най-известна реакция на този тип е контактната екзема – силно сърбящ кожен обрив.

2. Наследствени ли са алергиите?

Рискът от развиване на алергия е силно зависим от генните дадености. Ако имунната система на някой от родителите реагира свръхчувствително на дадено вещество, вероятността детето да заболее до 13-ата си година от същата болест е 20 до 30 процента. Ако от болестта страдат и двамата родители, рискът за децата се покачва до 80 процента. Учените са идентифицирали редица гени, които са свързани с астмата и невродермита. Става ясно, че няма един-единствен „алергиен ген“. Свръхчувствителност се появява при комплексно взаимодействие на множество гени. Винаги участват и фактори, свързани с околната среда.

3. Каква е ролята на вредните вещества в околната среда за появата на алергии?

В ежедневието може да влезем в контакт с повече от 70 000 химически вещества – пластмаси, козметика или хранителни продукти. Доколко тези чужди вещества отключват възникването на алергии, е обект на усилени научни изследвания. Вече е известно, че вредните вещества във въздуха, като озона, летливите органични съединения, азота и фините прахови частици – все вещества, които са резултат предимно на автомобилното движение – засилват чувствителната реакция на имунната система. За разлика от това по-груб прах и серен диоксид нямат такова влияние. Цигареният дим обаче увеличава изключително рязко риска от алергии.

4. Какво е кръстосана алергия?

Някои алергии от полени приличат на тези от хранителни продукти или дори са идентични. Затова имунната система и при двете бие тревога. Който страда от алергия към полените на брезите, често реагира и на ябълка, морков или целина. Кръстосаната реактивност свързва също така латекс с киви, авокадо, личи или елда.

5. Каква е разликата между алергия към хранителен продукт и непоносимост към хранителен продукт? Симптомите често си приличат. И в двата случая засегнатите страдат от болки в стомаха и разстройство, или пък се появява кожен обрив. Разликата е в механизма на реакцията на организма. При истинската алергия към хранителен продукт винаги е замесена имунната система. За разлика от това, непоносимостта може да е причинена от ензимен дефект, като непоносимост към лактозата, когато засегнатите не могат да храносмилат млечната лактоза. При други вещества, например оцветители и добавки като каротин, тартрацин, сорбинова киселина и глутамат симптомите на болестта се появяват по все още неизяснени причини. Друга разлика: при истинската алергия към хранителен продукт са достатъчни най-малки количества от алергена, за да предизвикат оплаквания. За разлика от това хора с непоносимост към хранителен продукт чувстват неразположение едва след като поемат известно количество от продукта.

6. Отминават ли алергиите?

Ясно е едно: алергии могат да се появят за първи път на всяка възраст. Добрата новина е, че досадните симптоми с течение на времето често пъти изчезват сами. При 40 до 60 процента от хората, които в детството си са страдали от астма, оплакванията изчезват във второто десетилетие от живота им. Невродермитът също намалява с напредване на възрастта.

Автор GEO