Живот на 11 км под повърхността на водата

1
Добави коментар
yApple

Най-дълбокото място на океана – Марианската падина, е дом на микроскопичен живот, развил се в почти непосилна, уникална среда, където налягането е колосално. Това посочва ново изследване на международен научен екип, цитирано от Би Би Си. Изследователите твърдят, че на дъното на падината, разположено почти на 11 километра под повърхността на Тихия океан, съществува широка мрежа от микроскопичен живот.

По-рано учените бяха категорични, че средата в най-дълбоките водни слоеве на падината е твърде враждебна, за да могат да я обитават микроорганизми. Сега обаче са събрани множество доказателства, които посочват, че има същества, способни да издържат на почти смразяващите подводни температури, липсата на досег до светлината и ограничените хранителни вещества.

„Най-дълбоките места от дълбокото море със сигурност не са мъртви зони”, пише в доклад д-р Робърт Търниуич от шотландската Асоциация за морска наука. През 2010 г. учените потопиха високотехнологична подводница без екипаж на дъното на Марианската падина. Там събраха проби от мрачните утаечни слоеве на морското дъно. Анализ на кислородните нива в пробите е показал наличието на голям брой микроби. За изненада, тези едноклетъчни организми са били двойно по-активни на дъното на каньона, отколкото в близко подводно място по-нависоко – на 6 км под повърхността. На дъното са се хранили с изобилни останки от мъртви растения и същества, които са се разложили и падали все по-надълбоко във водите на океана.