Салата крес – новият фаворит на лекари и диетолози

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 5.00 от 5)

Оказва се, че ежедневната консумация на салата крес (кресон) може значително да намали увреждането на ДНК в левкоцитите. Както знаете, увреждането на ДНК на белите кръвни клетки може да доведе до развитието на различни тумори.

Подобно на повечето зелени зеленчуци, крес салатата е изключително полезен продукт. Тя е пълна с важни витамини и минерали, витамини от В-групата, С и Е, както и цинк и калий. Но едно ново проучване откри зашеметяващи факти за свойствата на това растение …

Изследването, в което участвали доброволци на възраст 19-55 години, установило, че добавянето на кресон към дневната диета, без никакви други промени в хранителния режим, намалява увреждането на ДНК на белите кръвни клетки с почти 30%. Също така у участниците било регистрирано увеличение на нивото на антиоксидантите – лутеин, бета-каротин.

Учени от Университета на Ълстър (University of Ulster) са провели ново проучване, включващо 60 здрави мъже и жени разделени по пол наполовина. 30% от доброволците пушили. В продължение на 8 седмици, всеки един от участниците е ял по 85 грама кресон. Изненадващо е, че най-благоприятен ефект от това растение е имало при пушачите: нивото на оксидативен стрес е паднало рязко.

Какво е важно, кресонът има лек диуретичен ефект, който помага да при подпухналост и за отстраняване на токсините от организма. Диетолозите препоръчват консумация на салата крес в суров или преработен вид, добавена в супи, сандвичи и салати.