Идеи за свеж букет

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

С настъпването на пролетта все повече ви се отдава възможност да красите дома си с пъстри букети от пролетни цветя. Но как да запазите букетът свеж по-дълго време? Ето някои полезни идеи.

За да запазите цветята свежи, потопете ги в специален разтвор, приготвен от 1л вода, 1с.л. оцет и 1с.л. захар. Някои съветват преди да потопите букета във ваза, да подържите дръжките на цветята под струя студена вода или да ги увиете за 2-3 часа в навлажнена хартия.

Цветята ще се запазят по-дълго време свежи и ако капнете във вазата капка почистващ препарат за чинии. По този начин водата остава чиста и прониква по-лесно в растенията. Внимавайте само да не прекалите с препарата, защото тогава може да има обратен ефект.

Задължително почистете дръжките на цветята от листа и бодли, преди да ги сложите във вазата. В противен случай водата много бързо и лесно ще се замърси. Това правило важи най-вече за розите!

Освежаващо на букета във вазата действа кубче захар, разтворено във вода, или кубче лед, пуснато при букета. Ще забележите, че само след няколко минути цветята ще се събудят.

Ако пък харесвате повече сухи цветя, но се притеснявате, че с времето ще загубят уханието си, тогава подръжте букета за момент на водна пара. Освен това почиствайте сухите цветя редовно от домашния прах!

25.03.2013/ Христина Спасова