Френски хирурзи оперираха 2-годишно българче с “лъвско” лице!

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Двегодишно момиченце с така наречената деформация „лъвско” лице бе успешно оперирано в пловдивската университетска болница „Св. Георги”. Още три сложни лицево-черепни операции на деца извършиха тази седмица доц. д-р Христо Желязков – началник на Клиниката по неврохирургия, проф. д-р Юрий Атанасов – шеф на Отделението по пластична и краниофациална хирургия, съвместно с френските хирурзи от Университетската болница в Лил – проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем.

Най-малкият пациент е на 5 месеца с неправилно зарастване на черепните шевове. Благодарение на тази операция ще се избегне изоставането в неговото физическо развитие. На 10-месечно дете с плагиоцефалия е направена цялостна реконструкция на лицевата част на главата. Четвъртата операция е на малчуган с лицева деформация, т.нар. „заешка устна”. През следващите дни хирурзите ще оперират още две деца – едното с хидроцефалия, а другото с аномалия на долната челюст.

От 10 години Университетската болница в Лил има договор за обмен с болница „Св. Георги” и така всяка година поне веднъж българо-френският екип оперира по-тежките случаи на лицево-челюстни аномалии в България и спестява на пациентите пътуване и лечение в чужбина.

„Най-важни бяха три от операциите. Децата

имаха много тежки вродени дефекти на черепите

и на лицата, които пречеха на развитието на мозъка, на очите и на нормалното дишане и гълтане, следователно и на храненето. Целта ни беше да възстановим всички кости и тъкани на главата и на лицето така, че да премахнем проблемите и да създадем условия за правилно развитие. Плюс това подобрихме и външния вид. Две от децата са момиченца и това има огромно значение за техния живот. На първо време резултатите са добри, нямаме усложнения. Конците ще бъдат свалени до седмия ден след операцията. Тогава и отоците значително ще намалеят. После ще пуснем пациентите да се приберат вкъщи и да растат като всички здрави деца”, обобщи доц. д-р Христо Желязков в интервю за в. „Доктор”.

Такива краниофациални операции се правят от съвместни екипи – неврохирурзи и пластични хирурзи. Не може един лекар да свърши цялата работа. Понякога се налага да участват още ушни, очни, лицево-черепни специалисти. В Отделението по пластична и краниофациална хирургия на УМБАЛ „Св. Георги”

се лекуват 60-70% от тези случаи в страната

Родителите първи забелязват деформациите на децата и търсят лекарска помощ. Следващата стъпка е изпращане при специалист, за да бъдат диагностицирани проблемите навреме. Прави се скенер с пространствена реконструкция на черепа. „Ако не можем да решим какво точно да направим, изпращаме всички снимки и материали при колегите в Лил, консултираме се, вземаме съвместно решение, те пристигат и оперираме”, добавя д-р Желязков. Обикновено това са 4 случая на година. Операциите са безплатни. Доц. Желязков и проф. Анастасов обръщат внимание на всяко дете, пристигнало при тях с подобен проблем, и го оперират най-късно до три месеца.

В България има много случаи на деца с лицево-черепни аномалии, от които значителен брой са нелечими. Повечето от малчуганите се изоставят в домове. Ето защо е много важна пренаталната диагностика.

Мара КАЛЧЕВА