Числото 666

22
Добави коментар
olaf
olaf

Изписано е много за числото 666 наречено “число на звяра”. Защо е наречено така при положение, че в китайската нумерология 6 се смята са щастливо число и дори няколкото 6-ци са още по-добра поличба?

Май няма някъде шест да не е щастливо число. Смята се, че е числото на съвършенството, хармонията и равновесието. За християнството е завършеност – шестте дни на сътворението, за евреите – шестолъчката-печата на Соломон, за питагорейците е късмет, за китайците е числото на вселената. В кабала – 6 е сътворението и красотата, а 666 е числото на физическия свят, то е свещено и мистично, и не е натоварено с прекомерна диаболичност.

666 не се счита производно от шестицата. Появило се е независимо, а не като сума – математическа или символична от други числа. Разпространеното мнение е, че натоварено с такава апокалиптична символика, се е явило в Откровението на Йоан. В други новозаветни копия се явява междувпрочем и във варианти 616 и 665, но явно най-добре установен е варианта с трите шестици.

В Стария завет 666 са златните таланти, които цар Соломон получавал за година, а в древноримския си вариант 666 е кодът, с който политическите противници на Нерон са го назовавали в тайната си коренспонденция – името му, изписано с арабски знаци имало за нумерологично съответствие 666. Според някои това е нумерологичният код за изписване на император Дометиан, актуалният враг и гонител на християните по времето на написването на Апокалипсиса.

Безспорно 666 започва да се възприема с негативен оттенък след “Откровението на Йоан”, където за пръв път е наречено – число на звяра, именно визирайки тогавашния император-гонител на християните. В по-късни времена на бял свят се появява и друга теза, тази за числовия еквивалент на названието VICARIUS FILII DEI , което се превежда като “Намесник на Сина Божи” или Св.Петър, първият папа. Тази теза е била разпространена след появата на Протестанизма и е един от основните козове срещу католицизма.

Има и още интересни съответствия! Например, сборът от всички числа на рулетката 1+2+3+…+35+36 = 666, което вероятно е съвпадение, може би, а и самото число има някой математически особености, което го прави привлекателно за всякакви спекулации. От друга страна 6+6+6=18 ; 1+8=9, т.е. редуцира се до “числото на края”.

Освен това 666 е сбор от всички латиснки числа от I до D /1 до 500/ – 666 / DCLXVI (D = 500, C = 100, L = 50, X = 10, V = 5, I = 1).

В Откровението на св. Йоан в прав текст 666 е наречено числото на звяра, но много малко хора знаят, че от началото на 2 век до края на 4-ти век, когато на събора в Картаген (397г.) е включено “Откровението” в канона по настояване на епископа на Рим, числото на звяра е меняло своята стойност в зависимост от района, в който книгата е разпостранявана. Всъщност източните епископи заедно с Константинополския категорично отхвърляли Откровението да е боговдъхновена. Дори и след включването и в канона не я приели веднага. Проточил се почти век докато и за източните църкви стане канонична. По тази причина Откровението и до днес не е включено в православния литургичен календар.

Името Император Нерон (Emperor Nero) дава стойност 666. Като се има предвид количеството изгорени християни след Големия пожар в Рим, изобщо не е чудно, че името на Нерон е кодирано като числото на Звяра. Но в папирус Oxyrhynchus (2век) числото е друго-616. Името на император Калигула (Emperor Caligula) е с тази стойност. Калигула е поставил статуи на себе си с еректирал пенис в центъра на Йерусалим и в двора на Храма, което станало повод за въстание и било считано от евреите за оскверняване на Храма и явна обида към тях. Така че появата на числото 616 и Калигула едва ли са са съвпадение.

Обяснението на равина е свързано със цар Соломон ,който за евреите е нещо като месия и звяр едновременно….На върха на управлението си е получавал по 666 златни таланта годишно(1 Царе 10:14; 2 Лет. 9:13). Това число бележи връхната точка на неговото царуване и началото на неговото падение; оттогава всичко върви надолу в отстъпление. Стъпка по стъпка Соломон нарушава трите закона за праведното царуване, записани във Второзаконие 17:16-17: срещу умножаването на златото (3 Царе 10:14-25), срещу умножаването на конете (3 Царе 10:26-29), и срещу умножаването на жените (3 Царе 11:1-8 ). За евреите 666 е бил ужасният белег на отстъплението, белегът на цар и на Държава по образа на Звяра.

източник: форум по астрология AstroGalaxy