Спрете цигарите преди 15-та седмица бременност!

32
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 28. Mar, 2009 от екип на Здраве и Красота в За бременни, За жените, Тютюнопушене

Жените пушачки, които спират цигарите преди 15-та седмица на своята бременност, не са изложени на риска от преждевременно раждане или от недоносени бебета.

Това показват данните от проучване, публикувано в изданието British Medical Journal, съобщиха агенциите АФП и БГНЕС.

Обратното – жените, които продължават да пушат и след 15-та седмица, са изложени на три пъти по-голям риск от преждевременно раждане и два пъти по-застрашени са от риска да родят бебе с малко тегло от онези, които спират да пушат, е мнението на изследователите.

Проучването е осъществено сред 2500 бременни жени в Австралия и Нова Зеландия, от които 80 % са били непушачки, 10 % са спрели да пушат и останалите 10 % са продължили да го правят. Според ръководителя на екипа, осъществил изследването, Лесли МакКоуан от Университета в Оуклънд, Нова Зеландия, трябва да се подпомагат жените от последната група така, че да спрат да пушат колкото се може по-скоро, като се подчертават ползите от това преди 15-та седмица на бременността.

Изследователите са установили също така, че жените, които се отказват от цигарите през този период, повече не са стресирани както тези, които продължават с вредния си навик. Проучването показва също така, че страстните пушачки обикновено са самотни майки, с по-малко образование, безработни и/или със свръхтегло или прекалено слаби. При тях съществува по-голям риск и от консумиране на алкохол.

Снимка: sxc.hu

Етикети: бременност, жена, жени, здраве, пушене, цигари