Моника Станишева и Хохегер – част от групата на „Наглите“

12
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Столична община с мащабна акция срещу паркиралите по тротоарите

2015-04-14 09:10:19

Бойко Борисов ще се срещне с Оланд и Саркози в Париж

2015-04-13 21:45:29

Специалистката по политически пиар прие лъжите като основна стратегия за трупане на поръчки и милиони 

 

Стойко Стоянов 

Приятелката на Сергей Станишев Моника, известна с фамилиите Янова и Йосифова, удари истински шут на сваленото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ. Експертката по политически пиар, която вероятно трябваше отдавна да изтърпява присъди за участие в тежки корупционни схеми, лъжесвидетелстване и прикриване на престъпления, се обяви  за политическа жертва и реши да отбележи точка в своя полза. 

Вчера, напълно в стила на „Наглите” – „лисичката”, както я наричат на „Позитано” 20, изпрати сърцераздирателно писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. В него дамата, която е заседнала като воденичен камък на сърцето на лидера на ПЕС, настоява да се провери и изясни дали е допуснала закононарушения в работата си с австрийския лобист Петер Хохегер, законно ли е било решението на парламентарната комисия „Хохегер” да иска от НАП проверка на фактури и договори на „Актив груп” ЕООД и дали Агенцията по приходите е действала незаконосъобразно. Майката на дъщерята на Станишев се оплаква още на Цацаров, че през последните месеци, представители на  ГЕРБ многократно тиражирали твърдения, които били лъжливи, спекулативни и накърняващи доброто й име и професионална репутация.

Случаят с Моника Станишева е типичен – като в

приказката за лъжливото овчарче

След падането на правителството на ГЕРБ от власт и предвкусване на бъдеща изборна победа от БСП обявената незнайно от кого за майсторка на политическия пиар е навирила глава, представяйки се за политическа жертва. Тя обаче е толкова оплетена в задкулисия и измами, че дори и  за непредубедения става ясно, че лъжата е основният код в стратегиите й за правене на пиар.

Ето 6 опашати лъжи, които превръщат Моника от отличничка в обикновена лъжкиня:

1. 

В първата медийна публикация за скандала на 2 март 2012 г. Моника категорично отрича пред в. „Капитал” да има нещо общо с австрийския лобист Хохегер и да е работил с него.

Само седмица по-късно признава грешката си, а на 30 май 2012 г. по време на изслушване в специалната парламентарна комисия е категорична: „Аз направих грешка. Не трябваше да казвам, че не съм работила за г-н Хохегер, защото знам, че съм работила за г-н Хохегер. Но много добре познавам средата в България. И много добре знам цялото това нещо по какъв начин ще се инсинуира, ще се правят внушения. Аз се извиних на колегите от вестник „Капитал” и повече няма какво да допълня по този въпрос.

Ако има някаква слабост на моето поведение в целия този период от 2006 г. до 2008 г. и ако щете и до 2012 г. във връзка с тези неща, това е, че просто не казах на вестник „Капитал”: „Работила съм, но не желая да коментирам.” Това не беше коректно от моя страна.” 

2.

На пресконференция на 14 март другарката на Станишев сама обявява, че всички материали и документи по работата й с австрийския лобист ще предаде доброволно на парламентарната комисия, когато се създаде.

На 30 май депутат Снежана Дукова пита Моника:

„По някои въпроси Вие сте блестящо подготвена, с изключително точни отговори, готова дори да цитирате и да показвате документи, а на други, които са от тази страна на масата, много неща не си спомняте и не ги казвате.

Второто ми притеснение е това, че пресконференцията, която Вие дадохте далеч преди това и на самата пресконференция, че веднага след нея Вие ще предадете документите на комисията,  която ще се сформира. И тъй като преди пресконференцията вие скрихте някои неща, на самата пресконференция заявихте това, но не го направихте, докато ние не ви повикахме тук. Имаше ли някакви притеснения от тази гледна точка?“

Моника обаче не дава отговор, защо с няколко месеца по-късно предоставя документи и след като е била специално призована.

3.

На 16 март пред в. „Капитал” австрийският лобист заявява: „Тогава Моника Йосифова ни се обади и каза, че правителството на всяка цена се нуждае от подкрепа и ни пита дали сме готови да работим за него.”

При изслушването в парламента на 30  май Моника обяснява пред комисията:

„Става дума за договора за панаира. Договорът е сключен август 2006 г. Не мога да кажа точната дата. Тя трябва да е в отговора. Да, г-н Хохегер се обърна към мен. Не мога да се сетя точно обстоятелствата – кой, кога и как ми се обади по телефона, но той ми каза. По принцип аз вече бях чувала за него, тъй като неговата агенция нашумя доста покрай един друг случай във връзка с един провален, несъстоял се договор на Министерството на външните работи”. Депутат Снежана Дукова иска да уточни от къде идват разминаванията в отговорите на Хохегер и Моника, но милионерката започва да увърта отминавайки въпроса, че не си спомня. 

4.

Една от лъжите на пиарката е разобличана от самия председател на специалната комисия Димитър Главчев:

„Може ли и аз да задам един въпрос в тази връзка. По този договор (за рекламиране на Пловдивския панаир, б.р.) Вие плащали ли сте на някой някакви средства?“

Моника Йосифова: „Не! На никой нищо, единствено за преводачески услуги”. 

Димитър Главчев: „Горе-долу спомняте ли си колко? „

Моника Йосифова: „Нямам идея. Но не беше малко, просто защото превеждахме огромен обем информация”. 

Димитър Главчев: „Единствено сте платили за преводачески услуги по този договор?”

 Моника Йосифова: „Да. За преводачески услуги и може би за някакви производствени разходи по отношение на отпечатване на брошури, или пък по отношение на изработване на пресклипове във връзка с материалите, които трябваше да се предоставят на чуждите медии. Преводаческите услуги са сериозен разход, но другите неща не бяха кой знае какви”.

Подобен въпрос, но за втория договор задава и депутатът Пламен Нунев:

„При самата подготовка на сключването на договора на “Актив Груп” и Хохегер ползвали ли сте услуги на консултантска юридическа компания или на адвокатска кантора за подготовката на самия договор и ако сте ползвали, извършвали ли сте такива плащания”? 

Моника Йосифова: „По принцип договорите ни бяха предложени като рамка от Хохегер. Замислям се, защото аз не работя с юридическа кантора, по принцип. Нямам обслужваща юридическа кантора. Но имам юрист, с който работя от много години. С нея имам месечен договор за определена сума”. 

Пламен Нунев: „Имате договор за правно обслужване с юридическа кантора или със служител?”

Моника Йосифова: „Аз си имам вътрешен служител. Имам служител в агенцията. Имам юрист на работа в агенцията, който е на заплата при мен и всички договори ги гледа”.

Отговорите на Моника на въпросите на депутатите Главчев и Дуков са откровени лъжи. Тя прикрива, че е ползвала в действителност юридически кантори, за да и подготвят договорите с австриеца. В действителност обаче парламентарната комисия установява документи, от които ясно се вижда, че рекламната лъвица е имала договор с адвокатска кантора „Спасов-Братоев”. Наема я, за да и изготви втория договор с Хохегер, като подизпълнител. За услугата Моника е платила  космическия хонорар от 50 хил. евро , за документ от три странички.

Други 20 хил. евро пък е превела на адвокат Марчева да и изготви договор с Хохегер за рекламата на Пловдивския панаир. Моника не иска да говори и да си спомня за тези договори, защото се предполага, че зад привидната юридическа услуга е ставало

издължаването на комисионни към свързани лица,

по корупционната афера „Хохегер”.

5.

Депутатът Снежана Дукова бърка директно в сърцето на далаверата:

„Имате ли съвместни договори и проекти с Росен Карадимов (през този период съветник на Станишев в МС, б.р.) или с фирми, близки до Росен Карадимов или с бившата му съпруга.” 

Моника Йосифова: „Много Ви благодаря за въпроса. Нямам нито един договор с Росен Карадимов, нито познавам жена му. Не знам. Даже мисля, че той не е женен. Не знам какво му е семейното положение. Познавам изключително добре г-н Карадимов и съм с изключително добри впечатления от неговия професионализъм и го познавам като човек, който тогава работеше за правителството. Но нямам никакви служебни, бизнес отношения с него и никога не съм имала.”

Още по-уточняващ въпрос задава депутатът Румен Иванов:

„Аз също искам да попитам какви са вашите договорни отношения с „КМ – Консултинг” ЕООД?”

 Моника Йосифова: „Коя е тази фирма, извинете. За първи път чувам за нея. Може ли да ми поясните?”

Румен Иванов: „С управител Нина Ненова. Въпреки че Вие отговорихте, че нямате нищо общо с нея юридически”.

Моника Йосифова: „Нито знам коя е тази фирма, нито познавам този управител”. 

Това е поредната безсрамна лъжа на любовницата на лидера на ПЕС Сергей Станишев, изречена в българския парламент. В действителност Росен Карадимов като съветник на премиера е консултант с решаващ глас при избора на Хохегер за изпълнител. От разкрити наскоро СРС-та пък стана ясно, че като си е искал подкуп, е произнасял тайния код: „Ха-ха-ха!” Финансово обаче Моника общува с Нина Ненова – това е дамата, с която Карадимов живее от години на семейни начала и имат общи деца. Нинова е управител на “Кей Ем Консултинг”,  а дружеството се занимава с консултантски и посреднически услуги. Именно по негови сметки Моника превежда стабилни суми за фиктивни дейности. По същата схема милионерката пренасочва преводи и към кантората „Спасов – Братоев”. Те са другият реален посредник между нея и Росен Каридомов. Самият съветник на премиера не крие, че е приятел с адвокат Спасов, а по някаква странна случайност се оказва, че Карадимов държи петия етаж на бизнес сграда на столичната ул. „Славянска”, която е собственост на адвокатската кантора. Според участници в парламентарната комисия, това са част от схемите, чрез които Моника вероятно е отчитала комисионните на Карадимов.

6.

Димитър Главчев: „Аз ще ви задам един въпрос за Сергей Станишев. Ако усетите обаче, че има политически натиск, не ми отговаряйте. През 2008 г. той знаеше ли, че вие сте подизпълнител на Хохегер – на австрийската фирма?”

Моника: „Знаеше”.  И веднага след това прави декларативно уточнение: „Да, ясно е гражданското ми състояние. Тогава съм била омъжена за Венцислав Йосифов и със Сергей Станишев съм имала изцяло служебни отношения.”

Поредната лъжа на пиарка, която иска да внуши, че докато е бил премиер Станишев е имал с нея само служебни и делови отношения, тоест,  бил е чист и непокварен от лакомията й да смуче пари чрез фиктивни и надути договори. Още през 2007 г. сайтът „Фрогнюз”,  пръв  пусна новината, че жената на банкера Йосифов е завъртяла главата на премиера Станишев. Но никой не поде темата, защото всички бяха вцепенени от страх да не стъпят накриво. Малко по-късно енергийният експерт Стефан Гамизов започва открито да говори, че реално Моника и Карадимов управляват  Министерски съвет, а Станишев е абдикирал от конституционните си задължения. Само единици медии тиражират тази информация, а където се появят опасните твърдения, пиарката притиска главните редактори и ги мотивира с финансови обещания за реклами.

Специалистката

Моника се оказа като шесторъкия Шива

Освен пари във всяка една от ръцете си тя държи и по една лъжа. Но ако се анализират думите й, изречени по повод скандала “Хохегер”, ще лъснат още много неистини.

Всъщност, обаче, герберите си изпросиха подобно арогантно поведение от любовницата на Станишев, защото трябваше още през ноември миналата година да изпратят в прокуратурата материалите от парламентарната комисия „Хохегер”. Седем месеца тя загуби пари и време, за да разследва изтичането на 1,5 млн. евро от джоба на данъкоплатците за измислени пиарски услуги, за лъскане имиджа на България. Оказа се, че противно на подписаните договори, част от тлъстите суми са се връщали по-късно в България, уж по сметките на подизпълнители. В

Австрия по тази афера вече има осъдени, но в България се мълчи и медиите не пишат за измамите. И до днес депутатите участвали в комисията вдигат рамене и твърдят, че нямат обяснение кой е спрял изпращането на доклада в държавното обвинение за разследване и търсене на наказателна отговорност. 

В пиарски интервюта през декември и януари самият бивш премиер Бойко Борисов пък се издаде, че Моника работела и за ГЕРБ, а Станишев го молел да и дава поръчки. Генералът не скри, че дамата била много добра и изключителна професионалистка. Източници на Faktor.bg от парламентарната комисия допускат, че

майсторката е завъртяла професионално главата и на Борисов

и това е стопирало пътя на документите към Съдебната палата.

Но през март 2013 г. реалностите вече са други. Човекът, който 4 г. разпределяше порциите, сега не е на власт и приятелката на Станишев е решила след имиджа на България да излъска и своя. Папката „Хохегер” е истинска черна кутия и ако я отворят добросъвестни магистрати от нея ще лъснат уродливи и зловонни корупционни схеми и обвързаности в най-високите нива на държавното управление по време на Тройната коалиция. И ако БСП искат чисти и неопетнени да спечелят изборите и поемат след три месеца властта, успехът им задължително минава през истината за аферата “Хохегер”.

ОЧАКВАЙТЕ!!!

 Как суми от аферата „Хохегер” потъват в офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови, кой висш държавник стои зад загадъчната фирма, бил ли е Станишев част от корупционните схеми, кои са фирмите перални, поръчвала ли е Моника покупката на апетитни терени край морето, кои други министерства са обслужвани по модела „Хохегер”.