MKT360

0
Добави коментар
RadoStna
RadoStna

София ще посрещне едни от най-авторитетните PR специалисти през февруари 2013 г., когато ще се проведе Sofia Corporate Communications Experience – първото по рода си световно събитие  в сферата на комуникациите у нас.

 

Patrick Jephson, личен секретар на Принцеса Даяна, 

ще бъде един от лекторите на събитието, а презентацията му се очаква с огромен интерес от всички специалисти в сферата.

 

Специално чрез mkt360.eu, Патрик реши да сподели с българската PR общност своите мисли за световната PR индустрия, предизвикателства и уроците, които е научил от своята работа за Принцесата, покорила сърцата ни.

 

Патрик, имаш многогодишен опит в PR-а. Как започна кариерата ти и кой беше първият урок, който научи?

По-голямата част от моя опит натрупах по време на работата ми в други сфери, които имаха пряка връзка с комункацията. Учех в движение. Например, докато бях личен секретар на Принцеса Даяна, задълженията ми не включваха PR, но ми се наложи бързо да разбера, че  всичко, което правим, веднага се отразяваше в медиите. Моят първи и най-добър урок беше: Никога, ама никога не се опитвай да „извъртиш“ една история! Добрият, ефективният PR никога не е лъжлив. 
 

Какво най-много харесваш в работата си като PR експерт?

На някои клиенти и дори на някои PR специалисти им харесва да превръщат процеса на комуникация в невъзможно сложен. Пристрастяват се към клишета, терминология и многоцветни диаграми. Изглежда вярват, че повечето думи са по-добрият вариант, отколкото няколко, но точни думи. Най-голямо удовлетворение получавам, когато успея да превърна огромно количество неразбираема информация в кратки и ясни послания. Не е трудно, но изисква дисциплиниран анализ на това, което клиентът наистина се опитва да каже, на кого се опитва да го каже и коя е най-ефективната медия за целта. Простотата е най-доброто в повечето дисциплини; PR- ът не прави изключение. 

 

Ти си работил с толкова интересна личност като Принцеса Даяна, кои са най-важните принципи, които научи от работата си с нея?

Най- важният принцип, който научих, е никога да не извъртам историята. Никога не се изкушавай да излъжеш, за да постигнеш краткосрочна цел. За да изградиш солидна база на доверие, трябва да си честен и постоянен за дълъг период от време. Действията на Принцеса Даяна говореха сами за себе си и се превърнаха в просто послание на кралската служба и хуманитарна работа. Когато допускаше грешки, те й бяха прощавани, защото обществеността я обичаше, вярваше й и искаше още от това, което можеше да й даде. 

 

Какви бяха най-важните стъпки, които  предприемаше в ситуации, в които репутацията на Принцеса Даяна е била разклатена?

Винаги си дай време да обмислиш всичко ясно. Дори, ако е необходимо създай си допълнително време, като кажеш на журналиста, че ще му се обадиш след 5 минути, докато си събереш мислите. Ще има невероятно напрежение и натиск – постоянни искания от медиите, развълнувани колеги и вероятно огромни инвестиции в кризата. Да останеш спокоен и да съумееш да събереш всички факти е критично важно. Така че, да имаш план е от огромно значение, да го следваш и да се придържаш към него, независимо какво се случва. 

 

Можеш ли да ни дадеш няколко примера за успешни и неуспешни PR кампании от последните дни?

Винаги се впечатлявам от PR кампаниите на Virgin – характерът на млад, забавен и иновативен бранд се поддържа гениално от широка гама продукти, въпреки че вече станаха 30 години от първата предоставена услуга на Virgin Atlantic. По-малко успешни са всички кампании, в които желанието за „свръх“ отдалечава компанията от реалността.  Или когато една организация, била тя търговска, политическа или неправителствена, започне да вярва, че публичността й е в опасност от липсата на величие. В резултат на това всички ние можем да посочим компании, които са станали жертва на грешно възприемане на своите реални качества. Искреното самовъзприятие е най-добрият приятел на практикуващия PR специалист. 

 

За Patrick Jephson: Патрик е роден и израснал в Ирландия. Има магистърска степен по Политически науки от Универститета Кембридж. Служи в Кралските военноморски сили, а след това е избран да продължи службата си за Кралското семейство. Така осем години той е единственият личен секретар на нейно величество Принцеса Даяна. Получава титлата Лейтенант на Кралския викториански орден за лични заслуги към кралското семейство. 

 

Неговата работа за Принцеса Даяна включва ежедневен контакт с официални представители на всички нива до държавния глава. Той организира публичните изяви на принцесата и я придружава в официалните й визити на пет континента, където се среща с личности като министър-председателя Маргарет Тачър, президента Джордж Буш, Майка Тереза, Лучано Павароти и императора на Япония.

След смъртта на Принцеса Даяна, Патрик се заема да напише първата си книга „ Shadows of a Princess“, която се превръща в бестселър. Впоследствие той започва активно да публикува в различни вестници и списания, участва във водещи телевизионни предавания по света. Постоянно бива канен на конференции и семинари като мотивиращ лектор пред огромни публики в САЩ, Европа и Близкия Изток.

 

Патрик е женен за  Mary Jo Jacobi, бившия специален асистент на президента Роналд Рейгън, помощник секретар  по търговските въпроси на президента Джордж Буш, както и на пряка служба при Кралица Елизабет  II. 

За събитието: The Sofia Corporate Communications Experience ще започне на 28-и февруари и ще продължи до 1-ви март 2013. Организатор е  базираната в Дубай творческа агенция P World. У нас събитието се подкрепя от Българската асоциация на PR агенциите. За повече информация, посетете официалния сайт на събитието.