Идеи за защита на цветята от измръзване

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Необичайното време, което се променя драстично през зимата кара повечето градинари да се замислят как да предпазят луковиците на цветята от студа и от измръзване. Температурите се повишават, а с това се стопля и пръстта и луковиците се заблуждават, че зимата вече отминава. При по-топло от обичайното време много цветя започват да цъфтят по-рано, отколкото трябва, и неочакваното захлаждане може да ги увреди.

Дали студа ще унищожи луковиците?

Цветя, които често цъфтят докато има още сняг, като кокичетата, няма да се нуждаят от каквато и да е защита, но тези, които обичат по-топлото време ще се нуждаят от защита.

Резултат от измръзването е покафеняване и увяхване на новите листа. Може да избегнете всичко това ако успеете да защитите луковиците.

Един от начините да предпазите пролетните цветя още при засаждането е като сложите няколко сантиметра (между 5 и 10) мулч над повърхността на пръстта (мулч е естествена настилка за градини, която подпомага растенията да растат по-здрави и силни и не позволява на плевелите да проникнат и да задушат растението). Изследванията показват че повече от 10 сантиметра от тази смес няма да предоставят по-голяма защита, а може само да ви коства излишни разходи и усилия.

Допълнителни идеи за защита:

– Направете малка оранжерия. Прави се лесно, използвайки специални тръби и найлон. Така може лесно и ефективно да се защитят луковиците.

– Използвайте „шапчица“. Трилитрова туба от вода ще свърши идеалната работа за защита от измръзване на цъфтящите цветя. Отстранете веднага, щом температурите се покачат трайно.

– Постарайте се да засадите растенията и цветята в близост до къщата или сградата, в която живеете. Това също е един добър метод за защита.

– Отрежете пъпките и цъфтежите и ги вкарайте вътре на топло. Това е най-ефективният начин за защита, но не предотвратява бъдещи цъфтежи в градината.

Сега, след като научихте малко за защитата на цветята от измръзване използвайте тези идеи когато подготвяте бъдещата си градина.  Засадете такива цветя, които са издръжливи на неочаквани студове и измръзване и така няма да се притеснявате как да предпазите растенията.