Отглеждане на нарциси на закрито – как да подпомогнем цъфтежа

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Подпомагането на цъфтежа на нарцисите е отличен начин да се преборим със зимната депресия. Да видиш ярко жълт нарцис цъфтящ вкъщи, докато тези навън все още спят зимен сън под снега, е достатъчно да предизвика усмивка на лицето на всеки. Отглеждането на нарциси вкъщи не е толкова трудно. Нека да видим как можем да им помогнем да цъфнат, дори когато са на закрито.

Отглеждане на нарциси във вода или почва

Първо изберете коя хранителна среда ще използвате. Изборът е или вода, или почва. Ако изберете вода, тогава ще ви трябва специална чаша, която ще държи луковиците на цветето над водата. Една чаша е за един нарцис. Това е идеален начин да отгледате няколко нарциса ако искате да разнообразите някой тъмен ъгъл.

По-подходящият и задоволителен начин е да ги отгледате в пръст. Ще ви е нужна плитка чиния и пръст от саксия. Използвайте достатъчно голяма чиния, способна да събере всички луковици, които възнамерявате да засадите. Също така чинията трябва да има дупчици. Ако случайно няма, можете да добавите тънък слой чакъл на дъното й.

Избиране на луковиците

Подберете луковиците, които смятате да засадите. Огледайте се за по-закръглени и с ципа, която още не е паднала. Няма проблем дори ако луковицата е покълнала. Само внимавайте да не увредите израстъците.

Садене

Ако изберете първия вариант за отглеждане, напълнете специалната чаша с обикновена вода и поставете луковицата най-отгоре.

Ако изберете втория – покрийте дъното на чинийката с пръст, така че 1/3 от луковицата, която ще засадите да излиза над пръстта. След това ги засадете. Могат да се разположат близо една до друга. Покрийте ги с допълнителна пръст, така че горната 1/3 да остане открита. Полейте с малко вода, като внимавате да не ги удавите.

Грижа за нарцисите

Ако ги отглеждате във вода, веднага след като пуснат коренчета добавете една чаена лъжичка водка във водата. Водката ще спре растежа на стъблата и така луковиците няма да паднат. Този метод по никакъв начин няма да попречи на цъфтежа на цветето.

Ако ги отглеждате в пръст, напоете с вода колкото трябва. Няма нужда да наторявате. Луковицата съдържа в себе си всичко необходимо, за да създаде едно прекрасно цвете, така че няма нужда да се тори.

Времето, прекарано в садене и отглеждане на нарцис у дома кара зимата да изглежда много по-кратка. Отглеждането на нарциси у дома е както лесно, така и забавно.