Samsung представя Exynos 5 Octa за ново поколение мобилни устройства

12
Добави коментар
mayavp
mayavp

Samsung представя Exynos 5 Octa за ново поколение мобилни устройства

Силвия Хаджикръстева

сряда, 20 Март 2013 10:40ч

Samsung Electronics представи вчера в Сеул, Корея новия процесор за приложения Exynos 5 Octa, който ще започне да се произвежда масово през второто тримесечие на годината. Exynos 5 Octa включва безпрецедентен осем ядрен процесор ARM® big.LITTLE™ архитектура, чиято основа е базирана на Cortex-A15™ CPU, с вградена технология за справяне с множество задачи за днешните мобилни устройства от висок клас.

„Мощното представяне, базирано на няколко-ядрени процесори, се превърна в основен фактор за високотехнологичните мобилни устройства. Потребителите очакват по-дълго и безпроблемно да могат да се наслаждават на интелигентни мобилни технологии. С новата мобилна платформа, захранвана от процесора Exynos 5 Оcta, който отговаря на тези очаквания, след няколко месеца потребителите ще могат да усетят напълно ново ниво на работа с мобилните устройства“, заяви Tаехон Ким, вицепрезидент на маркетинг отдела, System LSI Business и Device Solutions Division в Samsung Electronics.

Както стана ясно на CES 2013, Exynos 5 Octa е първият в света мобилен процесор, който ще приложи новата концепция за обработка на архитектурата big.LITTLE™, базирана на Cortex-A15™ CPU, за да предложи оптимална работа на ядрата. Exynos 5 Octa дава възможност на мобилните устройства да постигат максимална ефективност, като притежава общо осем ядра – четири мощни Cortex-A15 ™ ядра за обработка на интензивни задачи и четири Cortex-A7 ядра за по-леки натоварвания. Този подход предлага до 70% икономия на енергия при изпълнение на различни задачи, в сравнение с използването само на Cortex-A15™ ядра.

Най-новият Exynos процесор ще бъде произведен с помощта на последния 28-нанометров (Nm) HKMG (High-K Metal Gate) процес с ниска мощност и енергоспестяващ дизайн, който увеличава енергийната му ефективност, чрез свеждане на статичния ток до минимум.

Samsung Exynos 5 Octa увеличава възможностите за мощност и обработка на 3D графика с повече от два пъти в сравнение с Exynos 4 Quad.

С напредналата технология при дисплеите днес и прехода към все по-високи и ярки резолюции, Exynos 5 Octa е достатъчно мощен да поддържа WQXGA (2560×1600) дисплей с най-добрата кристално чиста резолюция в момента, достъпна за мобилни устройства и така дава възможност на потребителите да се насладят на отчетливи видео изображения на своите смартфони и таблети.

С приемането на вградената мултимедийна карта (MMC) 5.0 и USB 3.0 интерфейс за първи път в индустрията новият Exynos процесор разполага с бърза скорост при трансфера на данни. Тази функция все повече се изисква при мобилните устройства, така че потребителите да могат напълно да се възползват от подобрените компютърни възможности като по-бързо зареждане, сърфиране в интернет и зареждане на 3D игри.

Четете още:

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари