След трагедията в “Димитър Миленков“ продължават оплакванията от ромите

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

След трагедията, която се разигра около 17:20 часа в понеделник в столичния квартал “Димитър Миленков”, недалеч от гара “Искър”, сега жителите на квартала споделят, че ромите са създавали редица проблеми, нямало е къща, която да не е обрана.

Един от тях дори е бил системно бит от местните роми, съобщи бТВ. Според комисар Евгени Игнатов от Осмо районно кварталът обаче е спокоен, живеят около 900- 1000 души, които не създават проблеми. Едва 50 от тях били от ромски произход. За етнически конфликт според думите му не може да се говори. Самият 67-годишен стрелец е подавал само два сигнала в районното. Единият е под формата на писмена жалба от 2010 година за нарушение на нощната тишина. Другият е на Сирни Заговезни- от 12:00 и 15:00 с оплакване, че са запалени гуми и пластмаса. И след двата сигнала са пристигнали веднага органите на реда и ситуацията е била спокойна.

„През 2010г-2011 г. са извършени 11 кражби, 3 от които са домови“, каза полицаят.

„Семейството на Калмуков не е в дома си, предполагам, че ще се посъветват със свои близки дали да останат в квартала. До момента те не са поискали полицейска защита“, заяви полицаят.

„Няма да допуснем опожаряване на къщи, ще усилим полицейското присъствие“, добави Игнатов.

Кметът на район „Искър“- Ивайло Цеков, обясни, че не са били подавани сигнали за напрежение между семействата преди това. Действително е имало скандал между тях предния ден, който е прераснал в стрелбата в понеделник.

„Единствените сигнали, които са постъпвали са били за замърсяване“, каза кметът. Той призна, че община Искър се налага да подменя постоянно капаците на шахтите, които ромите крадат.

„Пунктовете за изкупуване на желязо се проверяват постоянно“, добави той. 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти