Храни за здрави очи

23
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 644 пъти | добавена на 21.03.2013 г.

Представяме Ви няколко типа храни изключитено полезни за вашите очи. Това се потвърждава от редица изследвания направени в тази посока.

1.        Моркови – Вероятно сте чували, че морковите и други оранжеви плодове и зеленчуци спомагат на вашите очи да са здрави и защитени. Това е така поради факта, че съдържат бета-каротин /провитамин А/. Бета-каротина помага на ретината и други части на окото да функционират гладко.

 

2.        Зелени салати – Те са истински депа за лутеин и зеаксантин. Това са антиоксиданти, при които е доказано с проучвания, че намаляват риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта.

 

3.        Яйца – Жълтъкът е основния източник на лутеин, зеаксантин и цинк. Цинкът също спомага за намаляване на риска от макулна дегенерация.

4.        Цитруси, малини, къпини, черна боровинка, червена боровинка и ягоди – Това са така наречените „супер плодове”. Те са изключителни източници на витамин С, който също редуцира развитието на макулна дегенерация. Доказано!

5.        Бадеми – Те са пълни с витамин Е, който според проучвания, забавя макулната дегенерация. И така една шепа бадеми дневно ще Ви осигури дневната доза витамин Е

 

6.        Тлъста  риба – Риба тон, сьомга, скумрия, аншоа са богати на омега-3 мастни киселини. Тези киселини са изключително важни за очите. Ниските нива на омега 3 доказано с проучвания се свързват с синдрома на сухото око

 

 .

Етикети

морков, каротин, витамин А, бета каротин, лутеин, зеаксантин, черан боровинка, витамин С, черна боровинка, ягода, малина, къпина, бадем,