Почистване на петна

2
Добави коментар

Ужасно неприятно е да посрещате гости и с неудобство да настаните някой от тях на дивана, където голямо мазно петно се усмихва доволно. За да не попадате в такива ситуации трябва да знаете как да постъпвате, в случай че разлеете мазнина върху тапицерията или килима. Всеки попада в такива ситуации, важното в такива моменти е да се реагира адекватно и по възможност бързо. За съжаление не всеки има достатъчно опит с упоритите петна. Поради тази причина ние ви предлагаме няколко изпитани метода за почистване на упорити петна . Надяваме се да ви бъдем полезни!

Почистване на мазни петна

Ако се случи така, че няколко капки мазнина попаднат върху тапицерията ви, действайте бързо. С хартиена кърпа попийте мазнината. Никога не се опитвайте да забърсвате петното, така освен, че ще го разнесете още повече и ще набиете мазнината в тъканта. Никога не поливайте с вода. Правилното действие след попиването с хартия е да използвате веро за почистването. Сложете няколко капки от течността върху петното и оставете така за около 30 мин. След това изплакнете със студена вода.

Почистване на петна от акрилна боя

Това звучи, като доста сложна задача. Не се тревожете, и за тази болка има лек. В случай, че боя попадне върху тапицерията на дивана или върху килима, първото ви действие трябва да бъде попиване с хартиена кърпа. Това винаги се прилага, за да попие боята в хартиената повърхност и да бъде почистването след това по – лесно. Остатъкът почистете със силен алкохол, без значение какъв вид. Водка, силна ракия, скоч. Потопете памучен парцал в алкохола и след това търкайте петното. Ще ви коства малко повече усилия, но е по – добре, отколкото да купите нов килим.

Почистване на петна от ягоди

Няма нищо по – лесно от това, трябва да сте щастливи, ако ви се налага да почистите петно от ягоди. Това, което се изисква от вас е да премахнете размазаните парченца плод, и да попиете с хартиена кърпичка. След това изстискайте едно парченце лимон върху петното. Оставете да изсъхне, след което с обикновен прах за пране и топла вода изпирате петното.

Почистване на петна от кръв

Понякога се случва да почистваме и петна от кръв. Изглежда трудоемка задача, но и за това има решение. Ако петното вече е изсъхнало намокрете с вода (студена) и поръсете със сол. Оставете за около 30 мин. и след това изперете със сапун и студена вода. Друг начин, за който и ние разбрахме скоро и дори малко се учудихме е почистване на петната от кръв с мляко. С прясно мляко поливате петното оставяте го да престои час – два и изпирате.

Почистване на петна от мастило

За да почистите тези петна се въоръжете с доста търпение, защото те се оказват едни от най – упоритите. Започнете, като поставите кърпа или друго парче плат под засегнатата повърхност, за да попива излишъка. След това започнете да пръскате петното с лак за коса, който съдържа алкохол в състава си. Попивайте и пръскайте, докато петното изчезне.

Почистване на петна от ръжда

Упоритите петна от ръжда, с които също не е невъзможно да се справите. Използвайте бял оцет, за да полеете петното. Оставете да изсъхне, след това изплакнете с вода и още веднъж полейте с оцет. При повторното изплакване с вода петното трябва да е изчезнало. Друг трик е използването на лимонов сок, действайте по същия начин, както с оцета. Резултатът е зашеметяващ.