Остров Гавдос – Гърция (island Gavdos)

79
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Гавдос е най-южния остров на Гърция. В най-дългата си част е над 10 км (от северозапад на югоизток). Намира се на около 35 километра южно от югозападния бряг на остров Крит. На височина достига до около 360 метра. Липсва гъста растителност. На тукашния горещ и сух климат виреят само някои по-непретенциозни и топлолюбиви видове, главно иглолистни дървета и храсти.

Гавдос е почти ненаселен. Тук живеят не повече от сто човека и повечето хора, които ще видите по улиците са туристи, които пристигат главно през летния туристически сезон от остров Крит с ферибот.

Островът разполага с красиви плажове – някои пясъчни, а други – каменисти. Заради варовиците от които е изграден Гавдос плажовете имат светъл бежово – жълтеникав цвят. Същото се отнася и за пейзажите. Повсеместно преобладават светлите и меки нюанси.

Гавдос е подходящ за туризъм за хора които търсят уединение и желаят да прекарат известно време на саме с природата. Въздухът е чист, морето също, а пейзажът е най-често полупустинен. Мястото не е подходящо за хора, които търсят забавления и развлечения. Идеалният начин да опознаеш Гавдос е да разпънеш палатка и да се наслаждаваш на спокойствието, като предварително си се запасил с достатъчно храна и вода. Островът носи славата си като раят на нудистите.