Как да победим пролетната умора

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Сънливост, слаба концертация, раздразнителност са най-честите неразположения, които съспътстват пролетната умора. При смяна на сезоните се отключват и депресивените състояния, като жените са по-уязвими заради своята емоционалност и чувствителност, обясняват специалистите.

През зимата натрупаните от организма „запаси“ се изчерпват, а възстановяването им все още не е достатъчно активно. Затова проявите на отпадналост и понижаване на имунитета са често срещани. През зимните месеци човек се движи по-малко и прекарва повече време на закрито, което води до апатия,отпадналост, болки в мускулите и ставите.

„Резките промени в атмосферното налягане с настъпването на топлите дни обаче предизвикват главоболие, общо влошаване на здравословното състояние, понижаване или повишаване на кръвното налягане. Промените във времето, значителните температурни амплитуди предизвикват допълнителен стрес“, поясяват експерите.

Недостатъчното количество витамини и минерали предизвикват сънливост, понижаване на работоспособността, лесна умора, особено в края на работния ден. Настроението също рязко се променя. Денят нараства а организмът има нужда от време, за да се пренастрои към подобно натоварване.

Меланхолията и тревожността са чести спътници на пролетта. Слънчевата светлина оказва непосредствено влияние на здравето. Тя предизвиква нервни импулси, идващи от ретината и очите към хипоталамуса, който участва в регулирането на настроението, съня, апетита и нивото на хормоните. Независимо на какво се дължат, тези състояния отзвучават за 2- 3 седмици.

Как да се предпазим?

Засилената консумация на сезонните плодове и зеленчуци, съчетано с пиенето на много вода, определено събуждат и освежават тялото ни. Зареждаме се с витамини, минерали, течности и енергия.

Пролетта не е правилният сезон за спазване на диети особено първите месеци. Организмът има нужда от разнообразна, богата на витамини и минерали храна, без злоупотреба с мазнини и въглехидрати.

Увеличете двигателната активност. Това е най-сигурният път към свежест и добро настроение, прогонвайки мързела от себе си. Метаболизмът ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си и лесно ще се настроите на лятна вълна.

Спете достатъчно – поне по 7-8 часа в този период, за да сте в най-добра форма.

Започвайте деня с контрастен душ и утринна гимнастика

Носете дрехи с ярки и жизнерадостни цветове. Стойте повече време на слънце – това ще повиши настроените ви. Натурален антидепресант е триптофана, който се съдържа в шоколада, 1 парченце шоколад е достатъчно за да повиши настроението ви.