Излел е Дельо Хайдутин от Слънчевата система

0
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Изображение, направено от художник, показва „Вояджър 1“ на границата на Слънчевата система.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Сондата „Вояджър 1“, с която лети и родопската песен „Излел е Дельо хайдутин“, e напуснала пределите на Слънчевата система, съобщиха вчера световните агенции, цитирайки американски астроном. Часове по-късно обаче от НАСА обявиха, че това още не е станало. Космическият апарат, който бе изстрелян през 1977 г., още не бил излязъл в междузвездното пространство.

По всичко личи, че „Вояджър 1“ е излязъл от граничната зона на Слънчевата система, тъй като получените резултати от изследването на спектъра на водорода и хелия са такива, каквито се очаква да бъдат в междузвездното пространство, твърди пенсионираният професор по астрономия от университета в Ню Мексико Бил Уебър.

„Само за няколко дни интензивността на радиацията на хелиосферата – крайната зона на Слънчевата система – намаля, а интензитетът на космическите лъчи се увеличи, както се очаква при напускане на хелиосферата“, смята той. В същото време самият Уебър посочва, че учените продължават да спорят дали „Вояджър 1“ всъщност не е навлязла в друга междинна област, разположена отвъд Слънчевата система. Астрономът се базира на данни от сондата, които преди няколко дни са претърпели радикална промяна.

На борда си апаратът носи послание към извънземните във вид на грамофонна плоча със златно покритие. Наред с Петата симфония на Бетовен, Бранденбургския концерт на Бах и др. на плочата е записана и българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска. Целта е на другите космически цивилизации да бъдат показани най-големите постижения на човешкия гений.

През декември м.г. ръководители на мисията на НАСА оповестиха, че „Вояджър 1“ е в нов район в покрайнините на Слънчевата система, известен като магнитна магистрала и свързан с резки промени при високоенергийните частици. Промяна на посоката на магнитното поле е последният ключов индикатор, който потвърждава, че апаратът е достигнал междузвездното пространство, но подобна промяна на посоката досега не е била наблюдавана, казаха вчера от американската космическа агенция.

Според изследователите сондата може да продължи да събира и да предава данни до 2020, дори до 2025 г. При излизането си от Слънчевата система „Вояджър 1“ става първият предмет, направен от човека, който попада в слабо проученото междузвездно пространство.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти